Go to main navigation
uganda-laws.jpg

Paul Makonda, chef för regionförvaltningen i Dar Es Salaam, har vid ett religiöst möte förkunnat att han påbörjat ett tillslag mot homosexuella i Tanzania. Hbtq-personer ska identifieras genom sociala medier för att sedan spåras upp och gripas.

Foto: Isaac Kasamani/TT

nyhet

Läget hårdnar för hbtq-personer i Tanzania

Regeringen i Tanzania har börjat slå ner mot hbtq-personer och organisationer som arbetar med deras rättigheter. Människor som behandlas för hiv vågar inte längre hämta ut sin medicin.
– Det är oroväckande, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet

Vinden började vända i juli när Paul Makonda, chef för regionförvaltningen i Dar Es Salaam, vid ett religiöst möte förkunnade att han påbörjat ett tillslag mot homosexuella. Paul Makonda sa att homosexuella skulle identifieras genom sociala medier för att sedan spåras upp och gripas.

”Om en homosexuell man har Facebook eller Instagram så är det uppenbart att alla som följer den homosexuella är lika skyldiga som honom själv” sa Paul Makonda till en applåderande publik, enligt tidningen The Guardian.

Påverkar hiv-medicineringen

Kort efter Makondas uttalande meddelade Tanzanias hälsominister, Ummy Mwalimu, att regeringen har förbjudit all import och försäljning av glidmedel. Hälsoministern påstod att glidmedel uppmuntrar till homosexuella handlingar, som är straffbara med livstids fängelse, och att förbudet ska minska spridningen av hiv.

På det följde justitieminister Harrison Mwakyembe som meddelade att man i ett försök att skydda tanzanisk kultur planerar att upphäva tillstånd och möjlighet till registrering för organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter.

Enligt Utrikesdepartementet har dessa ingripanden lett till att en del människor inte längre vågar hämta ut sin hiv-medicin.

– Som en följd av ingripandena har bland annat 5000 personer i landet upphört med sin antiretrovirala behandling, för att man är rädd för att utsättas för repressalier när man hämtar sin medicin, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst.

Homosexualitet högt prioriterat

Human Rights Watch rapporterade 2013 om att hiv-vård och förebyggande av smittspridning försvåras av utbredd diskriminering. Rapporten ”Treat Us Like Human Beings” beskrev hur hbtq-personer, men också andra riskgrupper som sexarbetare och droganvändare, i sina kontakter med vården får utstå trakasserier, våld och ibland helt nekas vård.

Samtidigt har frågan om homosexualitet aldrig stått lika högt på den politiska dagordningen i Tanzania som den gör i grannländerna Uganda, Kenya och Zimbabwe. Och även om Tanzania är ett av de länder i världen med längst straff för sex mellan män – mellan 30 år till livstid – har ingen åtalats för samkönat sex på flera år. 

Nu verkar dock frågan ha fått plötslig dignitet i tanzanisk politik, vilket oroar givarländer som Sverige.

– De här händelserna är oroväckande och det rör en viktig mänsklig rättighetsfråga för Sida och Sverige. Vi följer utvecklingen i nära samråd med ambassaden, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet.

Den homofientliga kyrkan

James Wandera Ouma, grundare och direktör för organisationen LGBT Voice Tanzania, säger till OmVärlden att regeringen i Tanzania agerar efter hårda påtryckningar från den homofientliga kyrkan i landet.

– Regeringen vill visa sig handlingskraftig. Jag är rädd att samma förtryck vi sett i länder som Uganda nu är på väg hit, säger han.

Även om ingen ännu åtalats har utspelen spridit en oro bland hbtq-personer i Tanzania.

– Det här skapar ett klimat av rädsla, alla är rädda för sitt rykte och för att hamna i fängelse, säger James Wandera Ouma.

Det nya klimatet i Tanzania påverkar även hur utländska organisationer kan arbeta med homosexuellas rättigheter och sexualpolitiska frågor. Enligt Sida är detta dock inget som förändrar Sveriges utvecklingssamarbete i landet.

– I dagsläget påverkas inte våra program inom biståndet, säger Torbjörn Pettersson.

Svenska UD säger att man följer utvecklingen i nära samarbete med ambassaden i Tanzania.

– Sverige ser med oro på de ingripanden som skett i Tanzania mot hbtq-organisationer den senaste tiden. Det här är viktiga rättighetsfrågor, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst.Axel Kronholm