Go to main navigation
Rafael och Maira Mendez Barbosa

Rafael och Maira Méndez Barbosas pappa mördades av paramilitärer på uppdrag av gruvbolag. 

Foto: Ronald de Hommel/IKV Pax Christi

NYHET

Mairas pappa mördades – Vattenfalls leverantör anklagas

Minst en av Vattenfalls leverantörer av stenkol i Colombia anklagas för att ha finansierat paramilitära grupper som mördat fackliga aktivister. Gruvarbetaren Cándido Méndez var en av dem som mördades. OmVärlden möter hans dotter när hon är i Stockholm för att uppmana Vattenfall att avbryta samarbetet.
– Våra liv förstördes, men gruvbolagen vägrar att erkänna vad som har hänt, säger dottern Maira Méndez Barboza.

Det svenska statliga företaget Vattenfall är just nu kritiserat för att man valt att låta ett tjeckiskt bolag köpa upp brunkolsverksamheten i Tyskland. Vattenfall vill tvätta rent sin stämpel som smutsig miljöbov och menar att försäljningen ska minska utsläppen. Affären får skarp kritik eftersom köparen, det tjeckiska bolaget EPH, är en mycket mindre ansvarstagande aktör än Vattenfall. Dessutom är ägaren Daniel Kretinsky och hans yacht-bolag på Jungfruöarna, omnämnda i Panama-pappren.

Mindre känt är Vattenfalls kontroversiella stenkolsimport från Colombia, som OmVärlden tidigare har rapporterat om, och i veckan presenterade människorättsorganisationen urgewald en ny rapport under ett seminarium i riksdagen. Energy you want? Vattenfall´s Dark Side. I rapporten beskrivs hur svenska Vattenfall idag köper stenkol från två stora gruvbolag, Drummond och Prodeco. Bolagen anklagas i rapporten för att tidigare ha finansierat Juan Andres Alvarez-fronten, en paramilitär grupp som mellan 1996 och 2006 dödade mer än 3100 personer och tvingade mer än 55 000 personer att lämna sina hem. 

Vägrar erkänna 

Maira Méndez Barbozas pappa, Cándido Méndez, var en av dem som mördades då beväpnade män från Juan Andres Alvarez-fronten bröt sig in i deras hem, mars 2001. Året efter ställdes gruvbolaget Drummond inför rätta i USA, anklagat för att ha beställt mordet på minst tre fackliga ledare i distriktet Cesar, men friades i flera instanser. Människorättsorganisationer menar att det är mycket svårt att i en amerikansk domstol bevisa att företag har beställt ett mord på människor i ett annat land.

Men för några månader sedan, femton år efter morden, erkände tidigare ledare för den paramilitära gruppen sin inblandning i mordet på Cándido Méndez, och vittnade under ed att ordern var att ”döda fackliga ledare och fackliga aktivister”. Däremot har gruvbolagen Drummond och Prodeco fortfarande inte erkänt sin inblandning, trots omfattande vittnesmål mot dem.

Ber Vattenfall avbryta samarbete 

Tillsammans med organisationen urgewald var Cándido Méndez dotter, Maira Méndez Barboza, inbjuden till Sveriges riksdag av Vänsterpartiet för att berätta sin historia. Hon framförde då sina krav på att de ansvariga ställs inför rätta, att Vattenfall avslutar sina affärer med bolaget och att de kvarlevande får ekonomisk ersättning. Maira berättar för OmVärlden om mordnatten.  

Hon väcktes mitt i natten av att ett trettiotal okända män hade samlats utanför huset och hotade att slänga in en granat genom fönstret – om de inte kom ut. Till slut sparkade männen in dörren och riktade vapen mot henne och hennes familj. De släpade ut hennes pappa på terrassen och förhörde honom, samtidigt som de plundrade huset på värdesaker. Efter tjugo minuters förhör anklagade de honom för att samarbeta med gerillan.

– Jag hörde min pappa säga att om de skulle döda honom, så skulle de, snälla, döda honom här, så att vi i familjen fick begrava kroppen. Sedan de sköt honom där. Vi hoppades först att det var någon annan som skjutits, men när vi kom ut på terrassen såg vi att det var pappa, säger Maira.

När Vattenfall höll sin årliga stämma i onsdags så framgick det att bolaget inte kommer att sluta köpa kol från Drummond och Prodeco, samtidigt som man ser väldigt allvarligt på våldet. Maira, som närvarade vid stämman, kunde föra fram sina krav på en rättegång mot de som mördade hennes far och att hon vill att Vattenfall säger upp samarbetet med Drummond och Prodeco. Den omfattande kritiken mot bolaget har fått det danska energibolaget Dong Energy att avsluta sitt samarbete med bolagen. 

Vattenfall motiverar den fortsatta importen av stenkol från Colombia med att en pågående dialog kan bidra till att företagen påverkas i rätt riktning. 

– Det är jättehemskt att det har hänt och att det inte har blivit någon riktig kompensation för Maira och de andra familjerna. Vattenfall har tryckt på de här gruvbolagen, men det går långsamt. Jag förstår att det är frustrerande för alla, säger Michelle von Gyllenpalm, chef för samhällskontakter och pressfrågor på Vattenfall. Hon fortsätter:

– Problemet är att det är en omogen industri. Lagstiftningen skiljer sig från land till land och det är svårt att spåra var kolet kommer ifrån.

 

Björn Widmark