Go to main navigation
peru2.jpg

13 augusti intog många Peruaner gatorna för att protestera mot våld mot kvinnor med hashtaggen #niunamenos.

Foto: Majka Czapski/Flickr

NYHET

Massprotester mot kvinnovåldet i Latinamerika

Med svarta kors och banderoller demonstrerade över 50000 människor i Lima förra veckan och liknande protester har setts i både Mexiko, Bolivia och Brasilien. ”Rör du en av oss, så rör du oss alla” ropade demonstranterna som krävde att rättssystemet tar våldet mot kvinnor på allvar. 

”Demonstrationen är en protest mot straffrihet, det är ett rop på jämställdhet och för anständig behandling av kvinnor", sade Ana María Romero, Perus nya minister för kvinnor och social utveckling, enligt The Guardian. "Det kommer att bli en milstolpe, det kommer att markera ett före och efter. Idag finns det en större medvetenhet om kvinnors rättigheter.”  

 

 

Demonstranterna kräver upprättelse för de ”femicides” – kvinnomord – och det våld särskilt riktat mot kvinnor som uppmärksammats i media. Protesterna började efter tre fall av misshandel och våldtäkt mot kvinnor där gärningsmännen kommit undan med lindriga straff på grund av ”förmildrande omständigheter”. I ett av fallen innebar det att gärningsmannen varit berusad och svartsjuk. 

 

 

Många av deltagarna i demonstrationen var dessutom offer för de tvångssteriliseringar av kvinnor som peruanska regeringen genomförde mellan 1993 och 2000. En utredning från 2002 visar att mer än 300 000 kvinnor tvångssteriliserades under den perioden, och att steriliseringarna främst drabbade fattiga kvinnor från ursprungsbefolkningen.

 

Hermosa, valiente y libre. #NiUnaMenos #13A #girlpower

Ett foto publicerat av Angela Nam (@angela.vinna)

 

 

Ilskan över övergreppen har exploderat i sociala medier och gjort att andra kvinnor med liknande erfarenheter har kommit ut i ljuset. Rösterna har samlats under hashtaggarna #YoNoMeCallo (”Jag vägrar vara tyst”) och #NiUnaMenos (”Inte en mindre” – en referens till de kvinnor som mördats). 

 

Marcha #NiUnaMenos

Ett foto publicerat av Gabriel Floyd (@gabriel_floyd)

 

 

 

 

Björn Widmark