Go to main navigation
President Edgar Lungu.

President Edgar Lungu vann valet men oppositionen säger att valet var riggat till fördel för regeringspartiet.

Foto: Flickr

nyhet

Misstänkt riggat val i Zambia

Ännu en president ser ut att klamra sig fast vid makten en till valperiod. Zambias sittande president Edgar Lungu tilldelades segern – men oppositionen säger sig ha bevis för att valet var riggat till fördel för regeringspartiet. Dessutom föreslås en ändrad grundlag som kan ge alla zambier rätt till mat – men förbjuda abort och homosexualitet.
– Många väljare visste inte ens vad de röstade för eller emot, säger Patience Mususa, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Torsdagens allmänna val i Zambia var inget för dem med beslutsångest. På en och samma dag fick folket ta ställning i inte mindre än fem val. Det skulle röstas om president, parlament, borgmästare, kommunpolitiker samt ett förslag till ändring av grundlagen. När de första resultaten offentliggjordes i måndags segrade den sittande presidenten Edgar Lungu knappt med strax över 50 procent av rösterna. Oppositionens Hakainde Hichelema fick 47,67 procent. Men direkt efter att Lungu utropats till segrare kom anklagelser om valfusk från oppositionen. Oppositionspartiets jurist sa till media att man har bevis för oegentligheter i röstprocessen och att valkommissionen varit partisk till förmån för regeringspartiet.

Patience Mususa, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, var på plats i Zambia under valet och säger till OmVärlden att valet förmodligen var riggat till fördel för Lungu.

Patience Mususa säger att det ligger en spänning i luften, det politiska läget är ostabilt.

– Valkommissionen i Zambia är inte självständig. Dess ledare tillsätts av det styrande partiet. Det var också många oegentligheter på valdagen och det faktum att resultatet dröjde ända till måndagen, trots att valet hölls i torsdags, var uppseendeväckande, säger hon.

Om oppositionen överklagar resultatet går det vidare till landets författningsdomstol som ska ta ställning till överklagan inom 14 dagar. Under tiden övertar parlamentets talman rollen som president.

Oro för våld

Inför valet varnades det för risk för våldsamheter, och nu riskerar misstankarna om valfusk att spä på motsättningarna ytterligare. Patience Mususa säger att situationen blir mer och mer instabil.

– Polisen anses vara lojal mot regeringspartiet och har förlorat legitimitet hos stora delar av befolkningen. Det finns en stor risk för eskalering om inte ledarna för de båda stora partierna kan lyckas kyla ner spänningarna.

Sedan valresultatet offentliggjordes ska 133 demonstranter gripits av polisen när de protesterat mot valresultatet. Polisen har anklagat oppositionen för att attackera anhängare till presidenten. När Patience Mususa var i landet över valet slogs hon av hur stämningen förändrats. På torg och marknader där människor förut glatt, livligt och öppet diskuterat och debatterat politik var man nu plötsligt motvillig att tala om politik.

– Det var en spänning i luften. Zambier brukar alltid prata fritt om politik och ha distans till det politiska, men nu var det en helt annan stämning, säger hon.

Abortförbud kan införas

En omröstning som hamnade i skymundan på valdagen var frågan om en ändrad grundlag. Förslaget på ett nytt rättighetskapitel i grundlagen innehöll bland annat sociala och ekonomiska rättigheter som skulle ge alla zambier rätt till mat, boende, jobb och vård. Där fanns också förbud mot ”homosexuella handlingar” och abort.
Något resultat i den omröstningen har inte ännu meddelats. Enligt Patience Mususa föregicks omröstningen av knappt någon debatt eller diskussion.

– Frågan om grundlagsändringen fick minimal uppmärksamhet. Många väljare visste inte ens vad de röstade för eller emot. Eftersom presidentvalet tog sådan plats blev det aldrig någon bredare diskussion om vad de här lagförslagen skulle få för konsekvenser för människors liv, säger hon.

 

Axel Kronholm