Go to main navigation
bokmassan.png

OmVärlden deltar i tre seminarier på årets Bokmässa.

Foto: OmVärlden

EVENT

OmVärlden på Bokmässan

När årets upplaga av Bokmässan drar igång i veckan är temat yttrandefrihet och OmVärlden är givetvis på plats.

Bokmässan i Göteborg äger rum den 22-25 september och har yttrandefrihet som tema: Vilka utmaningar och hot står det fria ordet inför i Sverige och världen idag? Vem får delta i det offentliga samtalet? Vad kan vi lära av historien?

OmVärlden deltar i tre seminarier på Internationella Torget:

Om Turkiet och yttrandefrihet: ”Jag skrev om migranter, nu lever jag själv i exil”

Torsdag 22/9: 11.30

2013 publicerade turkiska medier flera korruptionsskandaler med kopplingar upp på regeringsnivå, och efter det hårdnade greppet om medier i Turkiet.

Abdullah Bozkurt arbetade på Zaman, en av landets största dagstidningar som beslagtogs i år av den turkiska regeringen. Efter den misslyckade statskuppen i juli blev läget akut. Minst 118 journalister sitter fängslade, men även tryckerier, distributionsnät, lärare, jurister, socialarbetare och familjemedlemmar till fängslade har drabbats.

OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman samtalar med Abdullah Bozkurt, som nu gått i exil, om hotet mot yttrandfriheten i Turkiet, och med Marcin de Kaminski, policyspecialist på Sida, som arbetar med stöd för yttrandefrihet och media.

Läs relaterad artikel


Ylva Bergman och Abdullah Bozkurt


Bistånd rivs för miljoner på Västbanken

Torsdag 22/9: 13.00

Solpaneler, lekplatser och vattencisterner betalda av biståndsmedel rivs av Israel på Västbanken. Nu växer krav på återbetalning, men EU:s politiska process leder inte framåt, och frustrationen växer. Vilka lagar gäller på Västbanken och Gaza, och vilken rätt har Israel att agera? OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman samtalar med Erik Lysén, Svenska kyrkans internationella chef, och Olle Katz, talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.

Läs relaterad artikel.


Olle Katz, Erik Lysén och Ylva Bergman 

 
Hur går det för Aung San Suu Kyi?

Söndag 25/9: 16.00  

Det har gått drygt ett halvår sedan Aung San Suu Kyi och National League for Democracy, NLD, vann makten i Burma efter närmare ett halvt sekel av militärdiktatur. Journalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom samtalar med OmVärldens reporter och Burmakännaren Axel Kronholm.


Tobias Andersson Åkerblom och Axel Kronholm