Go to main navigation
zainab-bangura.jpg

Zainab Bangura, FN:s särskilda ombud mot sexuellt våld i konflikter, debatterar frågan i säkerhetsrådet.

Foto: UN Photo/Loey Felipe

NYHET

Rwanda och Irak samarbetar mot våldtäkter

Det finns obehagliga likheter mellan det sexuella våldet i dagens Irak och det som pågick i samband med folkmordet i Rwanda för 22 år sedan. Nu ska de båda länderna samarbeta mot att våldtäkter används som en medveten strategi i samband med folkmord.

Under folkmordet i Rwanda var våldtäkter en del i krigföringen och i dagens Irak hålls uppskattningsvis tre tusen yazidiska kvinnor som fångar av Islamiska staten och utsätts för grovt sexuellt våld.

Med tanke på Rwandas erfarenheter har den irakiska FN-delegationen och Rwandas motsvarighet meddelat att man kommer att inleda ett samarbete. Målet är att dela med sig av kunskaper som ska förbättra möjligheterna för kvinnor som utsatts för våldtäkter att återintegreras i samhället.

Rwanda var det land i världen där en internationell domstol för första gången slog fast att våldtäkter använts som ett vapen i samband med folkmordet. En ny dokumentärfilm, The Uncondemned, belyser detta och nyligen visades den för första gången vid FN:s högkvarter i New York.

Filmen följer rättsprocessen mot Jean Paul Akayesu, som var borgmästare i staden Taba mellan april 1993 och fram till juni 1994. Han åtalades vid Rwandatribunalen, ICTR, och dömdes 1998 för folkmord och brott mot mänskligheten. I en banbrytande dom dömdes han även för våldtäkt som en del av folkmordsdomen.

Inför visningen av dokumentären underströk FN:s särskilda ombud mot sexuellt våld i konflikter, Zainab Bangura, vikten av att systematiska våldtäkter ska kunna betraktas som en del av ett folkmord. Hon hyllade samtidigt de rwandiska kvinnor som ställde upp och vittnade mot Jean Paul Akayesu, liksom de två yazidiska kvinnor som fanns närvarande vid visningen, varav en flytt fångenskap hos IS. Zainab Bangura påpekade att dessa kvinnor "ger andra kvinnor modet att kliva fram".

FN: IS bedriver folkmord mot yazidierna

 Filmen visar att bara då överlevande och civilsamhället samarbetar med utredare, åklagare och beslutsfattare kan rättvisan till fullo ha sin gång, slog Zainab Bangura fast.

Jeanne D’arc Byaje, chef för Rwandas FN-delegation, påpekar att de kvinnor som deltog i processen var väldigt modiga.

 De bröt mot traditionerna och valde att göra sin röst hörd, trots rädslan för att stigmatiseras eller risken för att drabbas av hämnd från förövarna, sade Jeanne D’arc Byaje.

Många tusentals rwandiska kvinnor blev utsatta för våldtäkter under folkmordet i Rwanda.

Enligt Jeanne D’arc Byaje har landet under de 22 år som gått sedan folkmordet framgångsrikt arbetat för att motverka övergrepp och våld mot kvinnor.

Iraks representant i FN, Mohamed Ali Ahakim, vädjade till det internationella samfundet om hjälp att hantera den fruktansvärda situation som många yazidier, och andra minoriteter, drabbats av efter att ha blivit tillfångatagna av IS.

 I synnerhet unga kvinnor och barn är måltavlor för IS och de säljs systematiskt på slavmarknader för en dollar eller ett paket cigaretter. Det här är en tragedi som ingen av Iraks många folkgrupper tidigare har upplevt, sade Mohamed Ali Ahakim.

Samtidigt underströk han att IS härjningar kommer att få ett långt efterspel.

– Frågan är vad vi ska göra efter att Irak befriats, när de unga kvinnorna och barnen är fria igen. Jag vet inte hur vi ska försöka skapa ett normalt liv för dessa människor.

Rättvisa viktigt för att gå vidare

 Jag ville att sanningen skulle komma fram, men framför allt ville jag uppnå rättvisa. Det som hände oss var fruktansvärt, men vi finns fortfarande kvar - och det är tack vare rättvisan, berättade ett rwandiskt vittne, som kallades "JJ".

Lea Le, 18, flydde fångenskapen hos IS genom att knyta ihop halsdukar och fira sig ned genom ett fönster.

 Vi ska inte dölja det som hänt och det är mycket viktigt att rättvisa skipas. Det är orättvist att de överlevande tvingas vänta så länge på rättvisan, sade hon.

 

Lindah Mogeni/IPS