Go to main navigation
Det samiske herrelandslaget, deltok under det første Conifa World Football Cup, som ble arrangert i Østersund i 2014.

Det samiska herrlandslaget deltog i det första Conifa World Football Cup, som arrangerades i Östersund 2014.

Foto: Sergey Gavrilov/NRK

nyhet

Samisk fotboll i rysk tjänst?

I slutet av maj inleds CONIFA World Cup i utbrytarrepubliken Abchazien. Ett av de lag som deltar är samiska FA Sápmi. Kritiska röster menar att det samiska laget lånar ut sig till rysk propaganda i en turnering som inte bara sker på gräs, utan minst lika mycket på ett geopolitiskt plan.

Den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien uppstod efter kriget 2008 och kontrolleras i praktiken Ryssland. Bara Ryssland, Nicaragua, Venezuela och stillahavsön Nauru har erkänt Abchazien som suverän stat. Nu ska det för första gången sedan konflikten 2008 arrangeras en internationell fotbollsturnering här. Ett av de lag som planerar att delta är det samiska fotbollsförbundets herrlag. Men flera svenska Rysslandsexperter är kritiska till att FA Sápmi deltar i turneringen. 

– Att turneringen hålls i Abchazien är ingen slump, utan det är ett sätt för ryska myndigheter att skapa legitimitet åt utbrytarrepubliken, säger Martin Kragh som leder Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

När konflikten mellan Georgien och Ryssland trappades upp under 2008 intog rysk militär flera regioner och städer på georgiskt område. Senare samma år erkände Ryssland Abchaziens självständighet. Idag avråder UD från att åka till Abchazien på grund av säkerhetsläget, men Håkan Kuorak, klubbchef för FA Sápmi, tycker att frågan är uppblåst:

– Hade det varit mästerskap i Ukraina så hade vi aldrig åkt dit. Det handlar om sunt förnuft och man måste ta reda på fakta. Vi hade aldrig rest till ett krigshärjat land, säger Håkan Kuorak.

Politik står i vägen

De lag som är med i FIFA ska vara erkända stater enligt FN, medan CONIFA istället samlar de fotbollsförbund som inte kan vara med i FIFA, till exempel lag från ej erkända stater, minoritetsfolk, de facto-stater och isolerade regioner.

Flera gånger har politik stått i vägen när matcher inom ramen för CONIFA ska spelas, på grund av att kontroversiella lag deltagit. När samiska fotbollsförbundet skulle möta Tibet och Grönland hotade Kina med sanktioner, vilket gjorde att matcherna avbröts, trots att alla spelare redan var på plats i Danmark.

– Det här är problem som vi säkert alltid kommer att stöta på. I CONIFA är många medlemmar inte godkända för FIFA, men alla har ett gemensamt mål, och det är att spela internationell fotboll. Vi har inget med politik att göra, säger Håkan Kuorak, som menar att han har stöd från både svenska och norska Sametinget. Men enligt det svenska Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson så har organisationen varken behandlat eller tagit ställning i frågan.

Håkan Kuorak bekräftar att FA Sápmi kommer att åka till Abchazien via ryskt territorium, vilket är ett brott enligt georgisk lag. Det innebär att spelarna inte får komma in i Georgien i framtiden.

 

Björn Widmark