Go to main navigation
margot-david2.jpg

Foto: David Isaksson

nyhet

Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd

Den svenska FN-gruppen jublade när röstresultatet offentliggjordes i generalförsamlingen. 134 röster innebar seger över favoriterna Italien och Nederländerna. I januari inleds mandatperioden, men någon lätt match blir det inte.
– Ryssland är det främsta hindret, säger Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet.

I januari tar Sverige för fjärde gången plats som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, världens högsta beslutande organ. När segern var klar efter omröstningen på tisdagskvällen var glädjen stor bland FN-vännerna.

– Det är sensationellt! Ingen hade kunnat förvänta sig att vi skulle lyckas i konkurrens med en stormakt som Italien. De har helt andra resurser än oss och en annan rutin på sånt här, säger Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Den tvååriga mandatperioden börjar först i januari, men redan nu drar arbetet igång. Under hösten ska en ny generalsekreterare för FN utses. I det arbetet kommer Sverige att vara mycket aktivt.

–Vi går in i ordförandeskapet samtidigt som den nya generalsekreteraren tillträder. Det ger oss en unik möjlighet att knyta en relation till den personen från början, men också för att påverka vem det blir. Sverige måste vara tydliga med vem man vill ha. Gärna en kvinna förstås, och någon som kan ha ett tydligare ledarskap, säger Aleksander Gabelic.

Hållbarhet och feminism

Regeringens så kallade feministiska utrikespolitik väntas prägla Sveriges arbete i säkerhetsrådet. Utrikesminister Margot Wallström skrev tidigare under tisdagen hur man kommer att ställa krav på en bredare definition av säkerhet som "på ett tydligare sätt tar hänsyn till hot som klimat, terrorism och pandemier." Wallström skrev vidare att Sverige ska "arbeta för att kvinnor ska involveras i fredsarbetet –om halva befolkningen stängs ute uppnås ingen hållbar fred."

Hur stort genomslag Sverige kan få för sina frågor återstår att se. Niklas Ekdal, journalist och författare till boken "Mr Chance. FNs förfall under Ban Ki-Moon", beskriver möjligheterna för Sverige att påverka som "ganska begränsade".

– Men det är förstås ingen nackdel att sitta där. Det viktigaste är att man har en moralisk auktoritet och allierade, till exempel via EU-samarbetet. I det perspektivet spelade det en marginell roll för världen om det blev Sverige, Nederländerna eller Italien som vann omröstningen, säger han. Svenska FN-förbundets Aleksander Gabelic tror att de permanenta medlemmarna Ryssland och Kina blir de stora hindren.

– Här kommer Sverige att få svårt, och vi måste vara ödmjuka med det. Vi kan sätta dagordningspunkter och vara drivande i frågor, men vi kan inte förändra de här ländernas utrikespolitik. Särskilt inte Rysslands, säger han.  

 

Axel Kronholm