Go to main navigation

Nyhet

Syrien: Samtal pågår just nu

En lösning innan september  – det har varit ett återkommande budskap från Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, sedan i somras. Men än har inte parterna lyckats komma överens.
– Förhandlingar pågår i detta nu, och vi hoppas ha något att presentera veckan efter FN:s generalförsamling, säger han.

Staffan de Mistura och Jan Egeland, som leder FN:s hjälpinsatser i Syrien, mötte under torsdagen pressen i Gèneve.

– Samtidigt som vi talar sitter det nu höga ryska och amerikanska tjänstemän och förhandlar i detta hus, det är är en fortsättning av de samtal som inleddes av Kerry och Lavrov under förra veckan, sa han.

Då möttes den amerikanske utrikesministern John Kerry sin ryske motpart Sergei Lavrov, för att diskutera förutsättningarna för fred, och en möjlig 48-timars vapenvila för att få in förnödenheter i Aleppo. Att en vapenvila är nödvändig, men den politiska processen överordnad allt, var tydligt i de Misturas uttalande under torsdagen.

Nya förhandlingar sedan ett år

Fredsförhandlingarna om Syrien har pågått sedan ett år tillbaka, och en internationell grupp har haft som mål att arbeta för att stötta syriska parter till fred, och besgra IS, Al Nusra och andra terrorgrupper. Ryssland och USA är ordförande för gruppen, men har olika intressen i konflikten och svårt att komma överens.

Staffan de Mistura sa i somras att båda parter har mycket att vinna på att nå en fredlig lösning, att ett presidentval stundar i USA, och att president Obama inte vill gå till historien med ett misslyckat Syrien bakom sig. Rysslands president, Vladimir Putin, vill inte heller hamna i en situation liknande den som Sovjet fastnade i under konflikten med Afghanistan. Sovjet invaderade landet 1979 och tog ställning för en av sidorna. Det kriget pågick fram till 1989 och krävde tusentals offer.

– Vi kan inte ignorera den militarisering som nu äger rum i Syrien. Vi känner alla en stor besvikelse över vad som händer just nu på marken, men missta er inte. Bara för att vi ser att det som händer är hemskt och sorgligt, så betyder det inte att vi har givit upp – och det vore naivt att komma med ett förslag utanför denna kontext.

Två tidigare deadlines för förhandlingarna har hittintills missats. På en direkt fråga om hänvisningen till mötet i FN:s generalförsamling betyder att man åter skjutit över ansvaret på FN, svarade Staffan de Mistura:

– Nästa vecka sammanträder FN:s generalförsamling, innan dess kan jag inte avslöja någonting.

48 – timmars vapenvila nödvändig

Kravet på en 48-timmars vapenvila i Aleppo kvarstår, och parallella samtal kring detta pågår också.

– Vi är redo att gå in med förnödenheter. Den största humanitära insatsen som världen hittills sett är redo, sa Jan Egerland.

Förra veckan gav syriska rebeller upp Daryia som varit under belägring i över fyra år, och som knappt nåtts av humanitära insatser. De civila som finns inom området kommer enligt en överenskommelse mellan regimen och rebellerna att evakueras. 

– Vi har inte lyckats stödja människorna i Daraya. Jag känner som att jag misslyckats, och det är verkligen sorgligt att tänka på vad de gått igenom dessa år. Vi har nu en stark press på oss från samhällen i Al Waier, Madamia, i Madaya, Foua, och Kafraya att bryta belägringen av dessa platser. Alla är rädda för framtiden och vi måste bryta belägringen. Men en belägring bryts inte av att ett folk ger upp efter på grund av svält och bomber, den bryts genom att humanitära insatser och frihet att röra sig införs, sa Staffan de Mistura.

Ett mässlingsutbrott hotar nu i Madaya. Den ökade militariseringen på marken var något som oroade.

– Det sker en militarisering på marken, men en sak är säker, en ökad militarisering leder ingenstans, sa Staffan de Mistura.

 

Ylva Bergman