Go to main navigation
Effekten av El Niño har slagit hårt mot odlingar berättar Mwandida Mojolo, här med ett av sina fyra barn.

Effekten av El Niño har slagit hårt mot odlingar berättar Mwandida Mojolo, här med ett av sina fyra barn.

Foto: Charity Phiri/IPS

nyhet

Tusentals riskerar hunger i Malawi

Det har inte regnat på flera veckor i Malawi och i landet växer nu rädslan för brist på mat. "Folk lägger dagar och nätter på att köa, men får sedan gå hem tomhänta", berättar fyrabarnsföräldern Mwandida Mojolo.

Det extrema väderfenomenet El Niño har slagit till mot södra och östra Afrika. I Malawi pågår regnperioden mellan november och april och när El Niño drabbade området hade de flesta planterat majs, som är basfödan i landet.

El Niño uppstår när havstemperaturen i Stilla havet längs Sydamerikas kust är minst 0,5 grader högre än normalt i mer än tre månader. Temperaturökningen påverkar både havs- och atmosfärströmmar runt Stilla havet. Ju högre temperaturstigningen är, desto kraftigare blir väderfenomenet. El Niño slår i genomsnitt till vartannat till vart sjunde år.

Köar för majs 

MVAC, en kommitté som gör bedömningar av Malawis sårbarhet, beräknar att 2,8 miljoner människor i landet är i behov av livsmedelsbistånd efter förra säsongens torka och översvämningar. Nu finns risken att situationen förvärras. Priset på konstgödsel har gått upp och gjort fattiga bönder ännu mer sårbara.

Hög inflation och höga räntor har lett till minskad köpkraft. De flesta har inte råd med en säck majs på 50 kilo som kostar mellan 130 och 150 kronor.

Det statliga bolaget Agriculture Development and Marketing Corporation, Admarc, säljer majs för motsvarande 1,40 kronor per kilo.

– Försäljare säljer nu majs för omkring 50 cent kilot (motsvarande drygt 4,30 kronor). Det är alldeles för långa köer för att köpa majs från Admarc. Folk lägger dagar och nätter på att köa, men får sedan gå hem tomhänta, klagar Mwandida Mojolo, fyrabarnsmor från byn Gojo i distriktet Mulanje i södra Malawi. 

Hon berättar att hon har börjat köpa majsmjöl i matbutiker som säljs för 270 kwacha kilot (motsvarande 3,40 kronor). 

– För några månader sedan var det bättre, då kunde vi tillaga mango och äta tillsammans med våra barn innan de gav sig av till skolan. Nu har mangon tagit slut, vi har ingenting kvar. Barnen vägrar att gå till skolan. De klagar och frågar hur de ska kunna lära sig något på tom mage, säger hon.

Torkan skapar arbetsbrist

Mwandida Mojolo berättar att det numera är svårt att hitta någon som behöver hjälp med sina odlingar. Utan regn finns det inte mycket arbete.

Nu höjs kraven på att regeringen kommer med en plan för bevattning så att bönder kan odla grödor året om i stället för att tvingas vänta på regnen.

Än har det inte gjorts någon bedömning av skadorna inom jordbruket enligt Malawis jordbruksminister Erica Maganga, men hon förnekar inte att situationen är svår.

– Det här är en viktig fråga som berör flera sektorer och kräver samråd på alla nivåer för att vi ska kunna ta beslut om hur vi går vidare som land, säger hon.

Nu ska motsvarande 129 miljoner kronor avsättas för att distribuera utsäde för grödor som står emot torka. 

I förra veckan i huvudstaden Lilongwe samlade presidenten Peter Mutharika till en ceremoni med böner om regn.

 

Charity Chimungu Phiri /IPS