Go to main navigation
Irina Bokova, chef för UNESCO

Irina Bokova, chef för FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, och tidigare utrikesminister i Bulgarien, räknas till en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Ban Ki-moon på posten som FN:s generalsekreterare.

Foto: Michel Ravassard/UNESCO

NYHET

Två kvinnor från Bulgarien hetaste kandidaterna till att leda FN

Samtidigt som USA kan få sin första kvinnliga president pekar mycket på att även FN kan komma att ledas av en kvinna nästa år. Troligast är att det blir en kvinna från Bulgarien. 

– Det är en viktig tidpunkt när framträdande kandidater till att bli både USA:s nästa president och generalsekreterare för FN är kvinnor, säger FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson. 

Även Lakshmi Puri, biträdande chef för FN:s organ för jämställdhet och kvinnors rättigheter, UN Women, menar att de båda valen kan komma att få stor betydelse. 

– Ja, det skulle vara historiskt och omvälvande, om och när det sker, eftersom det skulle vara första gången sedan USA och FN bildades, säger hon. 

Enormt symbolvärde

Lakshmi Puri menar att det skulle ha ett enormt symbolvärde om presidenten för världens största ekonomi och globala supermakt skulle vara en kvinna. 

– Detsamma gäller för FN, att världsorganisationen, fredsmäklaren, fredsbyggaren och normgivaren skulle ledas av en kvinna, säger hon. 

Om USA skulle få en kvinnlig president så skulle detta inte bara vara en viktig signal till landets befolkning och politiker, utan också till alla de patriarkala politiska system i världen som skulle få förhålla sig till detta, menar Lakshmi Puri.

Detsamma gäller generalsekreterarposten. Lakshmi Puri anser att en sådan utveckling skulle kunna få en mycket stor inverkan på livet för flickor och kvinnor över hela världen. 

Två kvinnliga presidentkandidater

Inför det amerikanska presidentvalet i november finns det för närvarande två kvinnliga kandidater bland de manliga. De är den tidigare utrikesministern, demokraten Hillary Clinton, samt företagsledaren och republikanen Carly Fiorina. 

Många bedömare menar att det mesta talar för att Hillary Clinton kommer att nomineras till demokraternas presidentkandidat i slutet av juli, och att hennes chanser att sedan vinna valet är goda. 

Intensiv kampanj i FN

Runt FN pågår samtidigt en intensiv kampanj för att en kvinna ska väljas till generalsekreterare för första gången i organisationens 70-åriga historia. Bland de kvinnliga kandidater som förts fram är de hetaste Irina Bokova från Bulgarien, som nu är chef för FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, och EU-kommissionens vice ordförande, Kristalina Georgieva, också från Bulgarien.

Ytterligare två kvinnor som det talats om är Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark, i dag chef för FN:s utvecklingsorgan UNDP, och Chiles president Michelle Bachelet, tidigare chef för UN Women.

Östeuropas tur

Att de två bulgariska kvinnorna lyfts fram som troligast beror på att generalsekreterarposten brukar rotera mellan olika delar av världen. Enligt det systemet är det nu dags att ge posten till någon från Östeuropa. 

Även ett antal andra kvinnor har förts fram som kandidater, men posten kan lika gärna komma att gå till någon som ännu inte har nämnts. Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon, vars uppdrag avslutas i och med utgången av december, har vid flera tillfällen sagt att hans efterträdare bör vara en kvinna.

FN:s nya generalsekreterare väljs, liksom USA:s nästa president,  i år, men tillträder posten i januari 2017. 

Skulle bryta glastaket

Yasmeen Hassan, ordförande för den New York-baserade organisationen Equality Now, menar att en kvinnlig chef för FN skulle få en stor inverkan på synen på kvinnor över hela världen. 

– Det skulle bidra till att bryta glastaket för kvinnor, samtidigt som det blir möjligt för flickor att se att det inte finns några gränser för hur långt de kan gå. Det finns även goda chanser till att nästa amerikanska president blir kvinna, vilket också skulle sända en mycket viktig signal, säger Yasmeen Hassan.

Thalif Deen/IPS