Go to main navigation
Utrikesdepartementet fasad

Snart får Utrikesdepartementet förstärkning.

Foto: Tage Olsin/CC BY-SA 2.0

nyhet

UD förstärker - vem får jobbet?

Den prestigefulla positionen som svensk ambassadör för mänskliga rättigheter återinrättas. UD filar på kravprofilen och annonsen kommer i dagarna. Vem får jobbet?

Att Sverige återigen ska få en ambassadör för mänskliga rättigheter aviserades av utrikesminister Margot Wallström när hon för en vecka sedan presenterade regeringens utrikesdeklaration. Positionen slopades av hennes företrädare på utrikesministerposten, moderaten Carl Bildt. ”Sveriges regering behöver inte längre en ambassadör för mänskliga rättigheter”, förklarade Bildt i riksdagen hösten 2013, efter att senaste MR-ambassadören, den tidigare kabinettssekreteraren Hans Dahlgren, lämnat uppdraget.

Istället fick enhetschefen för UD:s enhet för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt uppdraget att även fungera som ambassadör för mänskliga rättigheter. Nu får alltså den nuvarande enhetschefen Gustaf Lind stryka ambassadörstiteln från visitkorten och överlämna de uppdrag som ingår i tjänsten till den person som får detta prestigefulla jobb. Det känns mycket bra, säger han.

– MR-ambassadör är ju ett mycket viktigt uppdrag, och det har varit svårt att hinna med det och samtidigt vara enhetschef. Med den nya tjänsten stärker vi kompetensen och kan agera bredare.

Vad kommer det att stå i kravspecifikationen för jobbet?  

– Det är inte helt klart än. Men vi söker en person som har breda kunskaper om och jobberfarenhet av MR-frågor. Personen kommer att arbeta både nationellt och internationellt, med FN, EU och andra internationella organ och med det svenska civilsamhället. Det handlar om att samordna, förankra och driva insatser inom MR-området och leda speciella satsningar. 

Sverige var först i världen med att tillsätta en ambassadör för mänskliga rättigheter. Det var på 1980-talet, och sedan dess har flera EU-länder inrättat liknande ambassadörsposter.

Att Margot Wallström återinför tjänsten kan ses som en markering från regeringen att den prioriterar mänskliga rättighetsfrågor – även om utnämningen kommer samtidigt som Sida tvingas spara i anslagen för just mänskliga rättigheter och demokrati.

Vem kommer då att få det prestigefyllda jobbet?  Ett namn som cirkulerat på sociala medier är Anders Kompass som stängdes av från sin FN-tjänst efter att ha rapporterat om sexuella övergrepp som begåtts av FN-soldater. Anders Kompass friades helt, men har sedan dess valt att lämna FN.

I utrikesdeklarationen aviserades även en ny nedrustningsambassadör, också det en prominent position i tidigare socialdemokratiska regeringar, men som inte funnits under de två senare mandatperioderna.

 

Agneta Carleson