Go to main navigation
Hazel Quiñoez, överläkare vid Hermano Pedro-sjukhuset, berättar att man vidtagit flera åtgärder sedan WHO gick ut med sitt första larm under 2015.

Hazel Quiñoez är överläkare vid Hermano Pedro-sjukhuset i Antigua, Guatemala. Hon berättar att de vidtagit flera åtgärder sedan WHO gick ut med sitt första larm om Zika-viruset under 2015. 

Foto: Alejandra Hidalgo

nyhet

”Vi har inget material att sprida om Zika”

Rädslan för Zika-viruset gör att kvinnor uppmanas att inte bli gravida, men tillgång till abort och preventivmedel är dålig. I Guatemala är tonårsgraviditeterna många och kunskap om smittan låg.

Det myggburna Zika-viruset sprider sig som en löpeld i Latinamerika. I måndags deklarerade världshälsoorganisationen WHO att viruset utgör en risk för världshälsan. Redan de 11 november 2015 rapporterades det första fallet i Guatemala, men fortfarande är kunskapen om smittan låg i landet.

Zika-viruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador som gör att barn föds med små huvuden och funktionsnedsättningar. Bara i Brasilien beräknas 1,5 miljoner personer ha insjuknat och landets president har mobiliserat militären för att torrlägga pölar och vattensamlingar där myggorna som bär på viruset kläcks. I Guatemala, där det hittills rapporterats ett drygt hundratal fall, är kunskapen om riskerna däremot låg.

Guatemalas tidigare huvudstad, Antigua, är en av Latinamerikas vackraste städer dit det varje år kommer tusentals turister. Angel Reyes samordnar upplysningsarbetet mot virussjukdomar som sprids via myggor, – av vilken Zika alltså är en – i ett av stadens distrikt. Han poängterar hur viktigt det är att människor själva engagerar sig för att få bort de vattensamlingar där myggor kläcks.

– Den senaste veckan har vi besprutat flera områden i och kring Antigua. Vi har dock inte fått någon ny information om just Zika-viruset och inget material som vi kan sprida externt, konstaterar han.

Drabbar de redan utsatta

Så här långt har Zika drabbat ett tjugotal länder i Latinamerika. WHO:s varnar nu för att det totalt kan bli upp till fyra miljoner fall i Latinamerika under 2016. USA har sedan tidigare utfärdat varningar för resor till 22 länder i Nord- och Sydamerika (samt Kap Verde i Afrika och Samoa i Oceanien). Svenska UD har inte utfärdat någon liknande varning.

WHO har tidigare fått hård kritik för att man inte i tid satte in åtgärder när ebolaepidemin drabbade Västafrika. Då dog fler än 11 000 människor. Inte minst därför väljer WHO denna gång att gå ut med kraftfulla varningar. Zika påminner också om ebola så till vida att det fram tills nu varit en sjukdom som så gott som uteslutande drabbat människor som lever i fattigdom.

Hazel Quiñoez, överläkare vid Hermano Pedro-sjukhuset, berättar att man vidtagit flera åtgärder sedan WHO gick ut med sitt första larm under 2015. Nu söker sjukhuset någon som kan hjälpa till att producera informationsmaterial och eventuellt en utbildningsfilm.

– Så här långt har vi inte haft ett enda misstänkt fall av Zika här på vårt sjukhus, fortsätter Hazel Quiñoez.

Angélica Gómez är 23 år och gravid. Hon går till en privat klinik under graviditeten och berättar att den läkare hon träffat över huvud taget inte sagt någonting om Zika. Därför har hon själv inte heller gjort något för att minska risken för att hennes foster ska drabbas. Det Angélica vet om Zika har hon fått höra via massmedier och hon vill inte själv var med på bild.

– Jag har hört att smittan sprids genom myggor – och via sexuella relationer, säger hon. Och det sistnämnda stämmer faktiskt. Två fall av detta har nyligen upptäckts.

Svårt få preventivmedel

I flera länder i Latinamerika avråder myndigheterna nu kvinnor från att bli gravida. Samtidigt har länder som Brasilien, Nicaragua och El Salvador mycket stränga anti-abortlagar. I andra länder tillåts endast abort vid våldtäkt eller incest. Det här visar på vilket hyckleri som finns menar kvinnoorganisationer i regionen.

I just Guatemala är tonårsgraviditeter ett stort problem, många flickor blir också gravida, och hälften av kvinnorna är gifta vid 20 års ålder. Bland ursprungsbefolkning och människor som lever i fattigdom är siffran högre – och bara fem procent av kvinnorna har tillgång till säkra preventivmedel, enligt organisationen COCHA.

Den bristande tillgången till preventivmedel beror delvis på kulturella värderingar men också på katolska kyrkans förbud mot preventivmedel.

 

Lucia Escobar
Ylva Bergman