Go to main navigation
Nguyen Ngoc Nhu Quynh,  ”Mother Mushroom”

Nguyen Ngoc Nhu Quynh,  ”Mother Mushroom”. 

Foto: Jonas Gratze/Civil Rights Defenders

nyhet

Vietnam arresterar toppbloggaren Moder Svamp

Den vietnamesiska bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, ”Mother Mushroom” har arresterats efter att ha kritiserat regeringen. Förra året fick hon Civil Rights Defenders-priset.

Den kända bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, även känd som Moder Svamp, har arresterats i en av Vietnams provinser enligt vietnamesiska myndigheter. Hon är anklagad för att ha förvrängt sanningen och spritt propaganda mot staten, anklagelser som kan ge upp till 12 års fängelsestraff.

Moder Svamp har bloggat sedan 2006 och hon är en av medgrundarna till Nätverket för Vietnamesiska Bloggare, en av få oberoende författarföreningar i Vietnam. Hon har även mottagit pris för sina insatser för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. 2015 fick hon Civil Rights Defenders-priset.

– Bloggarnätverkets funktion är att kunna organisera oss bloggare och göra våra röster hörda tillsammans. I Vietnam finns det ett nätverk för arbetet kring yttrandefrihet och för att berätta sanningen för världen, säger hon i ett videoklipp från Civil Rights Defenders.

Förlagsbranschen och landets medier är starkt påverkade av det styrande kommunistpartiet och personer som utmanar partiet blir ofta arresterade. Det finns folk som menar att hon arresterats för att skrämma bloggare som inspirerats av hennes korståg på internet där hon arbetat mot sociala orättvisor, korruption och polisbrutalitet.

– Jag är tacksam för kraften som finns i internet och sociala medier, säger hon i samma filmklipp.

Moder Svamp har bloggat om politiskt känsliga ämnen, inklusive en dumpning av giftiga kemikalier som ödelagt fiskesamhällen, vilket lett till protester, skriver The Times.

Företaget Formosa Steel har gått med på att betala 500 miljoner dollar i skadestånd men många vietnameser kritiserar regeringen för att initialt hållit tyst om orsaken till det giftiga utsläppet och vägra släppa information om hälso- och miljökonsekvenserna av det. Upprördheten över skandalen har varat i flera månader.

Inget datum har ännu satts för Nguyen Ngoc Nhu Quynhs rättegång.

 

Sara Charlotte Wahlström