Go to main navigation
Volontär i Ghana tillsammans med barn från trakten.

Unga människor ser volontärresor som en chans att göra skillnad på plats.

Foto: Flickr/UBELONG Volunteer Abroad

nyhet

Volonturism – en riskfylld verksamhet

I takt med att intresset för att volontärarbeta ökar så erbjuder allt fler företag volontärresor. Men vad händer när volontärarbete blir en produkt och nytta blandas med nöje – för vems skull sker egentligen volontärarbetet?
– Volontärresor kan vara ett slags uttryck för nykolonialism, tycker Viktoria Olausson som tidigare arbetat för Afrikagrupperna.

2013 granskade radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radios P1 den så kallade ”barnhemsturismen” och att volontärresebyråerna inte gör några bakgrundskontroller av sina volontärer. ”SOS Barnbyar slår larm om volontärer på barnhem”, löd rubriken på SVT Nyheter den 2 juni i år. I takt med det växande intresset för volontärarbete så har allt fler aktörer kommit in på marknaden – många av dem är privata företag med vinstintresse som främsta drivkraft. Och deras volontärresor har kommit att bli mycket populära bland unga människor som ser det som en chans att göra skillnad på plats.

– Fler är medvetna om att vi lever i ett ojämlikt samhälle och det upprör många. På resan är det nog många som ser volontärarbetet som kompensation för sitt nöje. Man kan nästan likna det med utsläppsrätter, säger Viktoria Olausson som arbetat med bland annat Afrikagruppernas praktikantverksamhet.

Kombinationen av nöjesresa och volontärarbete har myntat ordet volonturism. Att vinstintresset i vissa fall riskerar att vara viktigare än volontärverksamhetens intention är oroväckande, men det finns även andra risker med kommersialiseringen av volontärbranschen, menar Viktoria.

– Den största risken är att man – de gånger det går snett – utnyttjar människor på plats, säger hon.

Stöd till verksamhet inom det etablerade biståndet har vanligen som mål att verksamheten på sikt ska klara sig utan stöd utifrån. Men med volontärverksamhet, menar Olausson, finns en risk att man cementerar ett beroende av volontärers närvaro, eftersom verksamheten bygger på deras insatser. I slutändan är frågan om verksamheten då drivs för volontärernas skull eller för ett verkligt behov av hjälp.

Volontärer tar arbetstillfällen?

En annan aspekt av volontärresan är risken att volontärerna genomför arbetsuppgifter som annars hade kunnat skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Eftersom volontärresebyråerna sällan kräver yrkeserfarenhet av volontärerna så är frågan högst relevant ­– på volontärresmålen finns ofta en stor mängd arbetslösa människor i behov av okvalificerat arbete.

Och vad kan en oerfaren volontär egentligen bidra med? I en intervju i radioprogrammet Tendens på P1 svarade Stefan Sterve från företaget Volontärresor att ”volontärer ska vara ett extra tillskott och göra jobb som annars inte skulle bli gjort”.

– Frågan är om volontärer är det bästa alternativet för sådana jobb. En volontär behöver mat och boende, samt en bra introduktion. Allt detta kräver resurser. Förmodligen kan man hitta någon på plats, säger Viktoria Olausson om uttalandet.

Reseföretaget Blueberry förmedlar volontär- och äventyrsresor till ett stort antal länder världen över. När OmVärlden frågar om Blueberrys volontärer riskerar att ta arbeten från lokalbefolkningen svarar Frida Blomster, som ansvarar för Blueberrys volontärprogram, att de alltid strävar efter att jobben förblir lokala.

– Det är så klart allra bäst, fortsätter hon och påpekar att närvaro av volontärorganisationer också kan bidra på andra sätt till lokalsamhället.

– Vår brittiska samarbetspartner delar exempelvis ut ett slags praktikstipendium till invånare som då får yrkeserfarenhet, berättar hon.

"Korta resor ansvarslöst"

Blueberry är ett av många företag som erbjuder två veckor långa volontärresor, bland annat till barnhem i Nepal och Sydafrika. I radioprogrammet Tendens, med Stefan Sterve, säger han att det finns risker med sådan verksamhet. Frida Blomster menar att de alltid säger till sina kunder att man borde stanna längre om man vill göra skillnad.

– Men även om du enbart kan åka två veckor så bidrar du ju med något, säger hon.

Viktoria Olausson är dock inte lika övertygad att två veckor på barnhem är en bra idé.

– Två veckors arbete kan fungera om det handlar om att tvätta pingviner som råkat ut för oljespill. Men när det kommer till arbeten med människor är den knapp. Det är synd om barnen när volontärer sticker efter ett par veckor. Det är ansvarslöst, säger hon.

Nykolonialism?

Volontärresor marknadsförs ofta med extravaganta beskrivningar såsom ”exotiska länder” och ” sprid glädje i fattiga samhällen”, tillsammans med ett utlovande om att man är med och gör världen bättre. Det är den utresande volontärens upplevelse som står i fokus, och Olausson tycker att det osar nykolonialism.

– Världsordningen tillgodoser fortfarande kolonialmakternas behov på fattiga länders bekostnad. Volontärresor skapar inte denna struktur i sig, men kan vara ett slags uttryck för nykolonialism, säger hon.

Hon tycker att skolan idag inte är tillräckligt bra på att lära barn och unga ett kritiskt förhållningssätt vad gäller till exempel relationen mellan fattiga och rika länder.

­– Så länge ungdomar inte får lära sig att ifrågasätta sin plats i världen, så kommer det att finnas en marknad där man kan sälja dåliga volontärresor till dem, menar hon, och tillägger att ibland kan man göra mer hemma genom att till exempel se över sin livsstil.

Frida Blomster på Blueberry håller dock inte med om att volontärresor kan ses som ett uttryck för nykolonialism. 

– Volontärresor handlar om att hjälpa varandra. De som reser är ofta unga personer som lär sig enormt mycket om sig själva och världen, tycker hon.

Frida Blomster och Viktoria Olausson är överens om att volontärresor ändå fyller en viktig funktion men att det är viktigt att arbeta för en bra utveckling av branschen.

– Erfarenheter från volontärarbete och andra kulturer är väldigt viktiga, säger Viktoria men understryker att man måste separera önskan att bidra till en bättre värld med önskan att uppleva äventyr och möta andra kulturer.

Enligt Frida är det enormt viktigt att volontärresebyråer granskar sina samarbetspartners, särskilt när det gäller projekt som inkluderar arbete med barn.

 

Helle Kikerpuu