Go to main navigation
Ali Mohamed Shein

Den sittande presidenten Ali Mohamed Shein vann med mer än 90 procent av rösterna.

Foto: Wikimedia Commons

nyhet

Zanzibars val – hot, våld och valfusk

Nu ökar trycket bakom kulisserna på den paradisiska semesterön. Ett 70-tal personer har häktats och en känd journalist är försvunnen. 

– Valet är som en fars, säger Fatma Karume, advokat och oberoende kolumnist.

Valet på Zanzibar är över och den styrande presidenten Ali Hassan Shein från regeringspartiet CCM, (Chama Cha Mapundizi, Revolutionspartiet) utropades som segrare med mer än 90 procent av rösterna. För fyra månader sen fick Shein mindre än hälften av rösterna. Det valet ogiltigförklarades av valkommissionens ordförande som senare utlyste omval till 20 mars.

Fatma Karume är erkänd advokat och oberoende kolumnist i Dar es-Salaam. Hon menar att regeringspartiet tvingat på befolkningen denna lösning, eftersom de förlorade valet i oktober förra året. 

Jag tror att det blir våldsamt och risk för att människor dör på grund av regeringspartiet agerande, säger Fatma Karume, advokat och oberoende analytiker från Zanzibar.

Fatma är uppfödd i Zanzibars politiska elit. Hon är dotter till den förre presidenten Amani Karume, (CCM) och barnbarn till Abeid Karume som ledde Zanzibar in i unionen Tanzania 1964. Hennes far valdes som representant för CCM i valet år 2000, ett val som orsakade stora upplopp och ledde till att Abeid Karume arbetade mot att bjuda in oppositionen och skapa en samlingsregering.

– Alla civila rättigheter på Zanzibar har blockerats av CCM. Om du blockerar människor från att uttrycka sin vilja i val så kommer de att vända sig till de mörka sidorna. Och i Zanzibar finns det många mörka krafter, fortsätter Fatma Karume, och nämner fundamentalistiska islamister som ett exempel åt vilket håll frustrerade väljare kan gå.  

Flera våldsamma upplopp

Flera tidigare val har gett upphov till våldsamma upplopp då oppositionen CUF, Civic United Front, och deras anhängare protesterat mot valfusk. Enligt vissa har Zanzibars befolkning aldrig fått bestämma vem som ska styra över ögruppen. Detta bestäms av CCM i Dar es-Salaam.

Val i Tanzania hålls var femte år, både på fastlandet och på ögruppen Zanzibar, vars befolkning röstar på president och parlamentsledamöter i Tanzania och i Zanzibar. Valet till unionens president och parlament godkändes av den nationella valkommissionen. Men Zanzibars valkommissions ordförande ansåg inte att valet 2015 gått rätt till.  När rösträkningen i Zanzibars lokalval visade att oppositionen skulle vinna, ogiltigförklarades valet av ordföranden för Zanzibars valkommission med anledning av att det var omfattande valfusk. Oppositionspartierna protesterade mot beslutet men manade sina anhängare till lugn i väntan på en förhandling och möjlig rättsprocess. Informella förhandlingar har hållits men de har inte lett till någonting så i januari gick valkommissionens ordförande ut och annonserade att ett nyval skulle hållas 20 mars 2016 men den här gången utan en valkampanj. Valmöten och demonstrationer tilläts inte. Oppositionen valde att inte ställa upp i valet eftersom de hävdade att det skulle riggas så att CCM vann. Men valkommissionen beslutade att alla som registrerats för valet i oktober också tvingas vara med på valsedlarna i valet 20 mars. 

Tvingades rösta på CCM

Oppositionen uppmanade då sina anhängare att stanna hemma och bojkotta valet. CCM svarade med att tvinga alla myndighetsanställda att rösta. Trots det var valdeltagandet extremt lågt på många platser.

Harusi Mpatani som är generalsekreterare för den Sida-stödda människorättsorganisationen Zanzibar Legal Services Center anser att situation på ögruppen blivit värre och är orolig för framtiden.

– Tidigare upplevde vi våld och brott mot mänskliga rättigheter efter ett val. Nu ser vi att kränkningar sker innan valet. Jag befarar att det troligen kommer att bli värre, säger Harusi Mpatani.

Veckan innan valet i mars häktades ett 70-tal personer. Salma Hamid, journalist som jobbar både för Deutsche Welle och det ledande mediabolaget Mwnananchi, försvann när hon var på väg till Dar es-Salaam. Enligt uppgifter är hon i ett häkte i Dar es-Salaam. Stora grupper av militär från fastlandet har varit närvarande vilket skrämt befolkningen. Ett antal bomber exploderade på olika platser runt om i Zanzibar veckorna innan valet. Ingen kom dock till skada och många undrar vem som står bakom dåden.

Valresultaten meddelades den 21 mars och tolkas av många som orimliga. Det sittande regeringspartiet CCM ska ha fått att 91 procent av rösterna. Experter är också mycket tveksamma till att nästan 70 procent av befolkningen skulle ha röstat, trots oppositionens uppmaning till bojkott.

Nick Branson, forskare på Africa Research Institute i London, kan inte förstå hur det kan ha varit så stort valdeltagande när så få röstade på Pemba, oppositionens starkaste fäste. Befolkningen på Pemba står för 40 procent av de röstberättigade.

Enligt uppgifter från personer på plats var vallokalerna på Pemba öde under valdagen. 

Liten risk för turister

Men de cirka en halv miljon turister (omkring 12 000 från Sverige) som varje år åker till Zanzibar för att njuta av de vita stränderna, korallreven, kryddodlingar, huvudstaden Stone Towns smala gränder och ögruppens unika kultur och historia kommer inte att påverkas.

Foto: Petter Bolme

– När du landar med båt eller flyg i Zanzibar så kommer du inte märka någonting. Men om du tar dig längre in i samhället och pratar med människor får du höra om MR-brott och förtryck, berättar Harusi Mpatani, generalsekreterare för Zanzibar Legal Services Center.

På ön Pemba, som ingår i Zanzibar, odlas nästan hälften av världens nejlikor. Här är oppositionen historiskt sett väldigt starka. Enligt observatörer på plats följde de allra flesta oppositionens råd om att bojkotta valet.

Historiskt röstar befolkningen på Pemba på CUF. Oppositionsledaren Seif Shariff Hamad är född på ön. Öborna anser sig få mindre resurser och vill ha ökad självstyre. CCM har försökt sprida en idé om att valet på Zanzibar är en historisk kamp mellan slavägare och slavar och att CUF framför allt stöds arabiska ursprung. De flesta menar dock att denna analys är felaktig och inaktuell. 

Inför valet införde polisen utegångsförbud efter klockan åtta på kvällen för att, som de hävdade, förhindra våldsdåd. Den militära närvaron är stor och Zanzibar Legal Services Center hade fått in ett antal rapporter om polismisshandel och olagliga arresteringar.  Befolkningen är rädda för polis och militär.

– Det här är en konflikt mellan två politiska partier. Det finns ingen av de två som vänder sig mot västlig turism. Jag bedömer det som tryggt att komma till Zanzibar om man undviker stora folksamlingar i Chake Chake och Stone Town, säger Micael Edler, VD för Manta Resort, en lyxresort på norra Pemba.

– Svenskar på Zanzibar uppmanas att hålla sig väl informerade om utvecklingen samt att undvika folksamlingar, särskilt politiska demonstrationer och sammankomster eftersom situationen kan förändras med kort varsel, skriver ambassadör Katarina Ragnitt.

 

Petter Bolme