Go to main navigation
Paterson Dzamara leder en demonstration.

Patson Dzamara från Occupy Africa Unity Square leder en demonstration.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

nyhet

Zimbabwes unga har fått nog

Den äldre generationen har svikit den yngre. Nu tar ungdomar till gatuprotester och sociala medier för att uttrycka sin frustration över president Robert Mugabes regering. Omfattande korruption är en av orsakerna – nyligen konstaterades att 15 miljarder i diamantintäkter bara försvunnit.

Sedan tre månader protesterar olika rörelser av upprörda medborgare i Zimbabwe. Protesterna började efter att den unga pastorn Evan Mawarires inlägg på sociala medier snabbt spridits över landet. Under hashtagen #ThisFlag uppmanade han zimbabwier att hålla regeringen ansvarig för den kollapsade ekonomin. Frustrationen har uttryckts både i sociala medier och genom gatuprotester.

Kräver Mugabes avgång

Många menar att den omfattande korruptionen är ett av huvudskälen till den ekonomiska nedgången. En rad unga ledare kräver nu att den 92-årige presidenten avgår eftersom de ser detta som den enda lösningen på landets problem. Robert Mugabe och hans parti Zanu PF har varit vid makten sedan självständigheten 1980.

Regeringen har svarat på protesterna genom att kasta unga ledare i fängelse med dåliga förhållanden och ställt dem inför rätta för lagbrott, som våld på offentlig plats. Situationen är så spänd att nya protester förekommer varje dag. I huvudstaden Harare är numera tårgas, vattenkanoner och kravallpolis med batonger en vanlig syn.


 Aktivisten Sten Zvorwadza arresteras under en protest vid ett hotell i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi.

Linda Masarira från Zimbabwe Activists Alliance släpptes nyligen efter tre månader i fängelse. Hon hölls i isoleringscell i den manliga sektionen av Chikurubis högsäkerhetsfängelse efter att hon den 6 juli deltagit i protester under hashtagen #Shutdownzim2016. Hon säger att hon inte tänker låta sig skrämmas av regeringens försök att tysta röster som hennes.

− Vi unga har kommit in i kampen med en stark övertygelse eftersom landets problem till stor del går ut över oss. Det finns inga jobb och vi har inte tillgång till grundläggande sociala tjänster som hälsovård. Därför säger vi att det inte kan fortsätta såhär. Vi tror inte på någon efterträdare från Zanu PF. Det enda sättet att lösa Zimbabwes problem är att avlägsna dem som står för 36 år av misslyckanden.

Hög arbetslöshet och dåliga framtidsutsikter

Enligt Zimbabwes statistikbyrå har arbetslöshetssiffrorna för jobb i den formella sektorn stigit från 84 procent 2011 till 94,5 procent 2015. Det här förhållandet ligger till grund för frustationen bakom protesterna och i synnerhet bland dem unga som utgör 40 procent av befolkningen. Mängder av unga zimbabwier avslutar sina universitetsstudier varje år utan möjlighet att få ett arbete efteråt. Patson Dzamara från Occupy Africa Unity Square säger att folk inte längre är rädda och att inte ens tortyr kan stoppa proteströrelsen.

− Zimbabwier säger att vi har fått nog och vi unga känner av situationen som mest. Vi är utbildade men det finns inga jobb. Vi måste stå upp för vad vi tror på för ingen kommer att ta striden för oss. Även om vi inte ännu kommit till punkten där Mugabe säger att han kastar in handduken visar attityden från myndigheterna, som ska upprätthålla lag och ordning, att de känner av trycket och det är en början. 

Patsons storebror försvann efter att han helt ensam gått ut för att protestera mot Mugabe år 2014. Han har inte återfunnits sedan dess. Men Patson Dzamara säger att även om han kämpar för att få Mugabe att avgå, tror han fortfarande att det finns en del progressiva personer inom regeringspartiet Zanu PF som kan vara värdefulla i ett Zimbabwe post-Mugabe.

− Vi anser att Zanu PF har misslyckats med att styra landet och att en ny start behövs. Men vi kan inte bortse från det faktum att den unga generationen saknar institutionell erfarenhet eftersom de aldrig har släppts in. Vi måste lära från Zanu PFs misslyckande och det betyder att vi inte vill sparka ut alla deras företrädare för att få till ett nytt system för samhällsstyrning.

Patson Dzamara hoppas att protesterna kommer att leda till en regimförändring men om så inte sker krävs också strategier inför valen 2018.

− Vi hoppas att våra ansträngningar kommer att sporra oppositionspartierna att arbeta tillsammans. En koalition är det enda sättet att i ett val vinna över Zanu PF. Jag tror inte att Zanu PF kommer att förvandlas till det progressiva parti som Zimbabwe så mycket behöver för att överleva.


Paterson Dzamara talar vid en presskonferens i Harare efter en demonstration mot brodern Itai Dzamaras försvinnande. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi. 

Korruptionsskandaler och valfusk

Men radikala rörelser som #Tajamuka menar att den enda lösningen på Zimbabwes problem är att även hela den korrupta administrationen avgår tillsammans med Mugabe. Robert Mugabe annonserade nyligen att minst 15 miljarder dollar i diamantintäkter inte redovisats och ingen vet vart pengarna tagit vägen. Varken offentligt anställda eller ministrar har hittills ställts till svars eller tvingats avgå på grund av den här och liknande skandaler.

På grund av omfattande valfusk år 2000 och våld vid valen och vid genomförandet av en omfattande jordreform avbröt Sverige sitt stöd till den zimbabwiska regeringen. Istället arbetar Sida idag genom FN-organisationer, enskilda organisationer, Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken. Under 2015 gav Sverige totalt 240,65 miljoner i bistånd till Zimbabwe. Av det gick 75 procent till demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och offentlig förvaltning.

I valmanifestet 2013 lovade Zanu PF att skapa två miljoner jobb men de har inte levt upp till löftet, idag lever 62,6 procent av landets befolkning i fattigdom. Enligt Zimbabwes myndighet för sociala skyddsnät stängdes 4600 företag i tillverkningsindustrin ned på grund av brist på kapital mellan 2010 och 2014.

Vince Musewe som är politisk analytiker säger att den äldre generationen svikit den yngre genom att inte hålla självständighetens löften.

− De äldre har inte skapat den framtid som utlovades. Unga är utbildade men det finns inte jobb för dem. De har hört alltför många falska löften och nu vill de ha en mer inkluderande politik. Även om unga alltid har varit i majoritet har de aldrig insett vilken makt det innebär för att förändra saker och ting. De nya rörelserna har visat dem deras kraft.

 

Thelma Chikwanha