Go to main navigation
Hans Rosling

Foto: Jörgen Hildebrandt/Gapminder

NYHET

Så minns biståndsvärlden Hans Rosling

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet och grundare av stiftelsen Gapminder, har avlidit. Hans gjorde till sitt livsverk att förklara vad utveckling är och hur det går till – och att världen faktiskt blir bättre. Nu sörjer många hans bortgång.

Biståndets nestor Hans Rosling var en tongivande röst i debatten både nationellt och internationellt. Förra året blev han utsedd till biståndsdebattens mäktigaste av OmVärldens läsare. Intervjun med OmVärlden är förmodligen en av de sista intervjuerna som gjordes med Hans Rosling och även här lyser hans lust att förklara och engagera igenom. 

Isabella Lövin (MP), biståndsminister och vice statsminister

Vad har Hans Rosling betytt för biståndet?

– Hans Rosling var en stor förkämpe för rätten till hälsa, för att minska mödradödligheten och för att stötta sköra konfliktdrabbade länder. Han utmanade hela världens syn på utveckling med sin fantastiska pedagogiska förmåga. Han lyckades visa för var och en att utvecklingen går framåt. Att världen faktiskt blir bättre. Jag tror att hela världen kommer sakna hans visioner och hans sätt att stå upp för fakta – tyvärr känns det som de behövs som mest just nu – så förlusten gör ännu ondare.

Vad har han betytt för dig?

– Sedan jag blev minister har Hans Rosling varit en person jag kunnat ha en rak och stimulerande dialog med. För mig var Hans en person som påpekade såväl det som han tyckte man gjorde fel men även det han tyckte man gjorde rätt. Den sortens ärlighet behövs – den utvecklar oss och gör oss bättre. Personligen kommer jag att sakna Hans väldigt mycket, säger Isabella Lövin.

Bill & Melinda Gates, som jobbar med bistånd genom Bill & Melinda Gates Foundation

Vad har Hans Rosling betytt för er?

– Hans Rosling var en fantastisk vän och en stor pedagog. Han gav liv till annars livlös statistik och hjälpte världen att se de mänskliga framsteg som många annars missar. Vi sörjer Hans Rosling i djupet av våra hjärtan.

Charlotte Petri Gornitzka, ordförande OECD-ländernas utvecklingskommitté  

Vad har Hans Rosling betytt för biståndet?

– Han har gjort biståndet angeläget för många och skapat det engagemang som behövs. Han var provokativ och tvingade både beslutsfattare och andra att tänka till och se nya perspektiv. Kan man vara mer nyttig än så?

Vad har han betytt för dig?

– Personligen så har Hans betytt mycket. Vi lärde oss snabbt att vi kunde lita på varandra. Jag ville bli provocerad och det roade honom. Vi bråkade mycket om den privata sektorns roll och där tyckte han att jag var helt ute och cyklade. Han var temperamentsfull och tankeprovocerande, men en genuin vän och vi kom att hjälpa varandra mycket.

Gunilla Carlsson (M), fd biståndsminister

Vad har han betytt för biståndet?

– Han hjälpte oss att illustrera utmaningarna. För mig var det en tid då vi kunde få upp och diskutera biståndsfrågorna och vilken nytta biståndet kunde göra. Och då fokuserade vi mycket på hälsa och annat. Jag tycker han betydde mycket för svensk biståndsdebatt, att den måste grundas på kunskap och vad vi vet om världen.

Vad har han betytt för dig?

– Jag är skyldig honom mycket och jag är mycket tacksam över att ha fått arbeta mycket med honom. Han hade ett fokus på det vi vet gör skillnad. Det var under den tiden vi kraftigt ökade stödet till kvinnor och flickors sexuella rättigheter. Vi tog fram ett bredare hälsobistånd med fokus på kvinnor och flickor.

– Jag blev jätteledsen. Jag visste att han drabbats av sjukdom men han hade behövts länge till. Jag är väldigt ledsen för hans fina familj. Han lämnar bakom sig ett stort tomrum.

Carin Jämtin (S), fd biståndsminister

Vad betydde Hans Rosling för biståndet?

– Jag tror han betydde jättemycket. Det är ju framförallt hans engagemang för fakta. Inte bara att ha rätt fakta när man fattade beslut, utan att alla människor, fattiga och rika, skulle ha rätt att få till sig den där faktan. Att alla var lika mycket värda, att alla var lika smarta. Det var ju det som drev honom att starta Gapminder. Den där brinnande tron på människors lika värde.

Vad har han betytt för dig?

– Han ringde en del när jag var biståndsminister, och även efteråt. Han ringde och kom med idéer, det kunde vara små eller stora. Han kunde vara arg över något som nån hade tyckt eller tänkt. Så han vara både en idégivare och engagemangsspridare. Han visade på att det mesta går om man bara tar ifrån tårna ordentligt och tror på det. Både fakta och kunskap men också driv gav han mig, definitivt.

Katrin Kisswani, ordförande Läkare utan gränser Sverige

Vad har han betytt för biståndet – och för dig personligen?

– Det är absolut en sorglig dag och han kommer att bli saknad av Läkare utan gränser i Sverige och världen över. Inte minst med tanke på sitt sätt att förmedla statistik och kring Gapminder, som varit en viktig informationskälla. Han var medlem i Läkare utan gränser och väldigt aktiv. Han hängde med i vad vi gjorde och var snabb med att kommentera när det var något om global hälsa och folkhälsa. Han såg till att ämnet låg högt på agendan. Hans Rosling hade förmågan att sätta saker i sammanhang och åskådliggöra utvecklingen i världen. 

 

Lennart Båge, vikarierande generaldirektör för Sida:

Vad betydde Hans Rosling för biståndet?

– Han betydde oerhört mycket som inspirationskälla men också som en mycket kunnig och stridbar debattör som bidrog till att kunskapen om utveckling i världen ökade. Både i Sverige och internationellt, men också kunskapen om biståndet roll, och resultat. Han kom också att påverka beslutsfattare. Han var inte bara inspirationskälla utan också kravställare.

Vad har han betytt för dig?

– Jag har en lång personlig relation till honom. Han började som forskare i Mocambique och hade anslag från SAREC, där jag var kanslichef. Han var en stark personlighet, engagerad, ja han var Rosling redan då, även om han var forskare. Med tiden blev han allt mer talare och förläsare. Jag hade förmånen att anlita honom både då jag var på UD och på FN. Hans föreläsningar på FN hade stor betydelse när det gällde frågan om statistisk, och att den skulle vara öppen och tillgänglig. Den sista gången vi sågs var på en konferens som Global Utmaning arrangerade, i juni 2016, och även då gjorde han ett oerhört starkt intryck.

 

 

Anna Kinberg-Batra (M) uttryckte också sin sorg på Twitter:

Roslings professorkollega från Göteborgs Universitet påpekade Roslings förmåga att ingjuta framtidstro:

Chelsea Clinton, Bill och Hillary Clintons dotter, uttryckte sin sorg över Roslings bortgång: 

OmVärldens redaktion