Go to main navigation
kvinna planeterar träd

I september 2016 annonserade organisationen Ecosia att de planterat 5 miljoner träd inom ramen för Afrikas gröna mur. 

Foto: OZG / Beeldkas

Afrikas stora gröna mur ska hjälpa utsatta bönder

För att stoppa ökenspridning så planteras ett långt trädbälte längs Saharas södra gräns. Idag är över 20 länder och en mängd internationella organisationer engagerade i projektet.

Idén att plantera träd för att stoppa ökenspridningen söder om Sahara föddes redan 1952, men det var inte förrän 2005 som ett projektförslag från Afrikanska unionen fick genomslag. Då godkände flera regeringschefer det som idag kallas ”The Great Green Wall of Africa”.

Målet är att vända markförstöringen och ökenspridningen i Sahelregionen och Sahara för att stötta bönder och lokala samhällen. Marken är livsviktig för bönderna i regionen, som genererar mat och sysselsättning för de fattigaste och mest utsatta.

Det finns flera liknande projekt, som till exempel ”Kinas stora gröna mur” och ”Algeriets gröna damm” som har varit lyckade. Båda projekten har skapa både bättre hållbarhet mot klimatförändringar och högre livskvalitén hos den fattigaste delen av befolkningen. Förhoppningen är att "Afrikas gröna mur" ska göra samma sak. 

Text & video: Björn Widmark