Go to main navigation
Almedalen Emil Jenssen Marit Bergman Hans Linde Cecilia Uddén Ulrika Modéer Bilan Osman Bob Hansson

Bilan Osman, Emil Jensen, Marit Bergman, Birgitta Ohlsson, Cecilia Uddén, Bob Hansson, Claes JB Löfgren, Hans Linde och Ulrika Modéer kommer finnas på plats. Foto: Theo Elias Lundgren, SVT, Mattias Ahlm/SR, Adrian Recordings, Sveriges Riksdag

Foto: Tova Jertfelt

nYHET

Almedalens mest förlösande samtal? Bota din världsångest

Känner du en tilltagande ångest över att världen är på väg åt fel håll? Välkommen till OmVärlden och FUF i Almedalen. Med hjälp av en terapisoffa och kända mediaprofiler vänder vi maktlösheten och hittar verktygen för att förändra världen till det bättre.

Andelen kvinnor med avlönat arbete i världen minskar, antalet demokratier i världen har slutat att öka och hälften av världens befolkning har inte rätt att uttrycka sig fritt. Det är en tuff verklighet, men det finns många sätt att göra skillnad. Därför bjuder OmVärlden och FUF in till tre intima samtal om världsångest. 

Här kan du se samtalen och musiken live under måndagen, tisdagen och onsdagen mellan klockan 18-19:

Under tre dagar och tre olika teman så kommer några av Sveriges främsta medieprofiler, journalister och kulturpersoner mötas i Almedalen för att få fram de innersta drivkrafterna och verktygen för att förändra världen till det bättre.

– Vi borrar också mer kring skuld och skam för världsläget i några spännande och oväntade möten mellan terpeut och klient. Vad sägs om Hans Linde, Bilan Osman och Claes JB Löfgren som terapueter med Cecilia Uddén, Birgitta Ohlsson och Ulrika Modéer på divanen? Kommer de släppa på spärrarna, blotta sina inre tvivel? undrar Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör och moderator under evenemangen i Almedalen.

Förra året kunde publiken se musiker som Dogge Doggelito, Daniel Boyacioglu och Mayka bikta sin världsångest med experter som Johan Kuylenstierna, Lena Ag, Gudrun Schyman och Madelaine Seidlitz. Alla delade med sig av de händelser och fenomen i världen som får dem att känna ångest, ilska och sorg.

Även i år kommer förlösningen i konstform. När terapeutens tid är ute kommer musikern Marit Bergman, poeten Bob Hansson och artisten Emil Jensen att tolka dagens tema.

Men innan dess samtalar vi också om praktiska tips för att bli av med sin ångest. Publiken kan bidra genom att skriva ner tankar på lappar eller på twitter under #varldsangest #sverigeivarlden.

De tre terapisessionerna kretsar kring: ”Backlash mot kvinnor”, ”Yttrandefrihet i skottgluggen” och ”Rubbad maktbalans”.

Välkomna till "Bota din världsångest" kl. 18 på måndagen, tisdagen och onsdagen under Almedalsveckan. Eventen tar plats på scenen på Sverige i Världen-torget, Donners plats 6 i Visby.

Vi bjuder på mackor för de som är först på plats och evenemangen är i sig både gratis och barnvänliga. 

Här kan du läsa mer.