Go to main navigation
Skärmavbild 2017-02-07 kl. 12.15.13.png

Saydnaya-fängelset i sydvästra Syrien har beskrivits som ett slakteri för människor. 

Foto: Skärmdump från Google Earth på Saydnaya-fängelset i Syrien.

Nyhet

Amnesty: 13 000 fångar hängda i Syrien

Skräckfängelset Saydnaya i Syrien beskrivs som ett mänskligt slakteri med massavrättningar, tortyr och övergrepp på fångarna. Amnesty International anklagar nu Syriens regering för brott mot mänskligheten. 

En ny rapport från Amnesty International beskriver hur president Bashar al-Assad och den syriska regeringen beordrat masshängningar i fängelset Saydnaya mellan september 2011 och december 2015. Mellan 5 000 och 13 000 personer ska ha avrättats utan rättegång.

– FN måste omedelbart tillsätta en oberoende utredning kring de brott som begåtts vid Saydnaya och kräva att oberoende övervakare släpps in till alla fängelser i Syrien, säger Lynn Maalouf, chef för Amnesty Internationals researchteam vid regionkontoret i Beirut.

Efter djupintervjuer med fångvaktare, domare och före detta fångar har Amnesty kartlagt processen för hur grupper på upp till 50 personer varje vecka – och ibland det dubbla – avrättats genom hängning. Avrättningarna har varit hemliga och riktat sig i första hand mot de som kritiserat regeringen.

Godkända av regeringen

Avrättningarna är godkända på högsta nivå i regeringen av antingen försvarsministern eller arméns stabschef, vilka är direkt underordnade president Bashad al-Assad. Amnesty har inga bevis för att avrättningarna har fortsatt efter december 2015, men skriver att det ”inte finns någon anledning att tro att de har upphört”.

– Även Ryssland och Iran – den syriska regeringens närmsta allierade – måste agera med kraft för att få ett stopp på detta. De kommande fredssamtalen i Geneve kan inte ignorera det som händer, säger Lynn Maalouf.

Rapporten ”Human Slaughterhouse: Mass Hangings and Extermination at Saydnaya Prison, Syria” beskriver hur fångarna systematiskt torterades, slogs och våldtogs medan de tvingades vara helt tysta. ”Sameer” beskriver en av de gångerna han blev slagen:

– Det var så intensivt. Det var som om du hade en spik som du gång på gång försöker slå ner i en sten. Det var omöjligt, men de fortsatte bara. Jag önskade att de bara hade huggit av mina ben, istället för att slå på dem mer, säger ”Sameer”. 

Brott mot mänskligheten

Den syriska regeringen har använt tortyr och kidnappningar som ett sätt att kväsa opposition i flera decennier. Redan 1987 släpptes rapporter över hur regeringen systematiskt använt sig av över 30 olika tortyrtekniker i sina fängelser.

Sedan 2011 har övergreppen på fångar blivit mycket mer vanligt. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) har minst 17 700 fångar dödats av regeringen mellan mars 2011 och december 2015.

Amnesty International bedömer att morden, tortyren och metoderna som använts vid Saydnaya-fängelset sedan 2011 har varit en medveten och systematisk attack mot civila och dessutom varit auktoriserad av den syriska regeringen. De kallar därför övergreppen för brott mot mänskligheten.

Björn Widmark