Go to main navigation
Secretary of Defense Jim Mattis and Deputy Secretary of Defense Bob Work meet with Angola’s Minister of Defence Joao Lourenco at the Pentagon in Washington, D.C., May 17, 2017

Angolas nya president João Lourenço besökte Pentagon i maj i år, då i egenskap av försvarsminister.

Foto: Jim Mattis

NYHET

Angolas nya era – eller samma gamla visa?

Angolas president lämnar nu över stafettpinnen till sin försvarsminister efter nästan fyrtio år vid makten. Nu bestrider oppositionen valresultatet och kallar den nye presidenten för marionett.

Jose Eduardo Dos Santos lämnar nu posten som Angolas president efter 38 år. Hans tidigare försvarsminister, João Lourenço, tar över efter det fjärde valet i landets historia som hölls den 23:e augusti i år. Efter att ha fått över 60 procent av rösterna så behåller det regerande partiet MPLA makten.

Redan innan resultatet offentliggjorts så motsatte sig Angolas största oppositionsparti – UNITA – valresultatet. Partiet har gjort en formell överklagan till landets konstitutionella domstol, och hoppas att domstolen ska ogiltigförklara valet, som nyligen i Kenya.

– Vi visste att vi skulle kämpa mot valfusk, en oerhört partisk mediaindustri styrd av regeringspartiet och en valkommission som helt enkelt var en förlängning av samma parti, men nu fick vi äntligen chansen att visa oss, skriver Cláudio Silva som röstade för oppositionen.

Angola fick en unik chans

Angola var en krigshärjad, Marxist-Leninistisk enpartistat fram till 1992 då landet för första gången försökte hålla demokratiska val. De två valbara partierna och bittra fienderna UNITA och MPLA lade tillfälligt ner sina vapen, men innan valkampanjerna hade avslutats så återupptogs striderna som varade i ytterligare tio år.

När kriget tog slut 2002 hade den pågått i över 27 år och fler än fyra miljoner människor var på flykt. Men nu fick Angola en unik chans att börja om. Oljepriserna var skyhöga och produktionen likaså. Olikt andra konfliktdrabbade afrikanska länder så fanns det nu mer än tillräckligt med pengar att bygga upp landet igen.

Men någonstans på vägen så försvann stora summor ur den offentliga budgeten. Exakt hur mycket som försvunnit är oklart, men det finns ledtrådar. The New York Times skriver att 28 miljarder dollar ur regeringsbudgeten tros vara borta och att hela 35 procent av alla investeringar i vägbyggnation har gått upp i rök.

Vad man vet är att Angola idag ligger på plats 164 av 176 i Transparency Internationals korruptionsindex. Man vet också att den förre presidentfamiljen dos Santos är en av Afrikas rikaste familjer och att den tidigare presidentens dotter, Isabel dos Santos, är Afrikas rikaste kvinna. Hon är god för 3,5 miljarder dollar efter att ha fått ta över ägande i flera angoliska företag från hennes far.


Läs mer: Oljepengarna som försvann


2002 Angola för första gången fred sedan självständigheten 1975. Med freden återinfördes demokratiska val – men bristen på systematisk analys av valresultaten och valkommissionens arbete väcker kritik från både internationellt och nationellt håll.

– Att utgå från ett val är att sätta ribban lågt om man ska mäta demokrati. Om man kallar ett afrikanskt val för “fritt och rättvist” och en tydlig vinnare blir utsedd så samlas västerländska ledare direkt för att gratulera den nya ledaren och utlysa landet som demokratiskt, skriver bloggaren Marissa Moorman i Africa Is A Country.

Svårt att legitimera valen

Kent Härstedt, nyligen tillträdd ordförande för Forum Syd, kritiserar också bristen på information och statistik kring valet som kan bidra till en trovärdig oberoende granskning. Han har själv varit vicepresident för OSSE och deltagit i 19 missioner som internationell valobservatör, men han ville inte åka till Angola just på grund av bristen på dokumentation.

– Ska jag legitimera ett valresultat när det inte finns tillräckligt med information? Det märks också att det långa maktinnehavet har gett regeringspartiet möjlighet att använda statliga resurser för att främja sig själv, resurser som oppositionen inte har tillgång till, säger Kent Härstedt.

2008 höll Angola dess första val sedan slutet på kriget. Regeringspartiet MPLA vann en jordskredsseger med 82 procent av rösterna. Åren efter valet kunde MPLA vältra sig i pengar och makt. Oljepriserna låg på runt hundra dollar per fat och Angola producerade nästan två miljoner fat om dagen.

Den nya presidenten Lourenço har lovat att stötta utländska investerare och sagt att han vill bil ihågkommen som en ledare som står för ekonomisk utveckling i Angola. Trots att många är skeptiska så finns det dem som hoppas att presidentskiftet ska innebära en mer hoppfull framtid för landet.

– Det finns vissa tecken på att det luckras upp. Angola behöver en nystart och den nye presidenten står nog för ett nytt kapitel för Angola, säger Kent Härstedt.

Björn Widmark