Go to main navigation
Right Livelihood Award 2017

Under en presskonferens på tisdagsmorgonen offentliggjordes årets pristagare.

Foto: Skärmdump/Right Livelihood Award

NYHET

Right Livelihood Award 2017: De är årets pristagare

Idag tillkännages mottagarna av årets Right Livelihood-pris. Priset går till människor och organisationer som på olika sätt arbetar för att lösa globala problem.

Robert Bilott (USA) får årets hederspris “för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen”.

Tre pristagare delar på tre miljoner kronor i prispengar:

Colin Gonsalves (Indien) får priset ”för sin oförtröttliga och innovativa juridiska kamp under tre decennier för att Indiens mest marginaliserade och sårbara invånares mänskliga rättigheter ska respekteras”.

Khadija Ismayilova (Azerbajdzjan) får priset “för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”. 

Yetnebersh Nigussie (Etiopien) får priset “för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av, personer med funktionsnedsättning så att alla kan nå sin fulla potential och samhällets attityder förändras”.

Tillkännagivandet gjordes av Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, och Maina Kiai, juryledamot och tidigare FN:s särskilde rapportör för rätten till mötesfrihet och föreningsfrihet.

Priset har delats ut sedan 1980 och sedan dess har 166 pristagare från 68 länder prisats för sina insatser inom områden som berör till exempel mänskliga rättigheter och miljö.

Här kan du läsa mer om förra årets pristagare.

Under året har det pågått en öppen nomineringsprocess där vem som helst har kunnat föreslå kandidater. Ett researchteam sammanställer sedan en rapport om de som nominerats som Right Livelihoods styrelse samt en internationell jury får ta del av. I september varje år utser juryn pristagarna.