Go to main navigation

BISTÅNDSDEBATTENS MÄKTIGASTE 2017

Biståndsdebattens mäktigaste 2017: Topp 10

 

1. Isabella Lövin och Ulrika Modéer

Isabella är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister och Ulrika är Isabellas statssekreterare. De har på olika sätt – var för sig och tillsammans – dominerat biståndsdebatten under året. Klimat och miljö, feministisk utrikespolitik och hållbar utveckling är hjärtefrågor. Både Isabella och Ulrika har funnits med på listan tidigare år, förra året på en andra respektive sjätte plats.

2. Ann Svensén

Ytterligare en som funnits med på listan tidigare, generalsekreteraren för IM (Individuell människohjälp) klättrar i år upp till en andraplats från förra årets tredje. IM är en stark röst i biståndsdebatten och initiativet Humanium Metal har under 2017 fortsatt fungera som en världsförbättrare och vunnit flera internationella priser.

3. Hans Linde

Politikern som under året sadlade om och blev förbundsordförande för RFSU. Debatterar allt från vapenexport till yttrandefrihet, men har framförallt drivit frågor som rör SRHR och hbtq. Är aktiv på twitter med många följare. En av årets nykomlingar på listan och även en av folkets favoriter.

4. Kerstin Lundgren

En av Sveriges kunnigaste politiker när det gäller bistånd och utrikespolitik är även hon ny på listan för i år. Kerstin sitter med i utrikesutskottet för Centerpartiets räkning och är pådrivande i många frågor, exempelvis säkerhet och demokrati. 

5. Kristina Henschen

Som chef för Union to Union och ordförande för CONCORD Sverige är det svårt att undvika att hamna bland biståndsdebattens mäktigaste. Kristina debatterar ofta om anständiga arbetsvillkor, men har också varit aktiv debattör i frågor om bland annat kvinnor och hälsa. Fanns inte med på listan 2016, men kammade hem en nionde plats 2015.

6. Sofia Arkelsten 

Fanns på en sjätteplats även 2015 och kom nästan med förra året. Som biståndspolitisk talesperson för Moderaterna debatterar hon till exempel gärna demokrati, klimat och djurrättsfrågor. Poppis på twitter.

7. Erik Lysén

Är chef för Svenska kyrkans internationella arbete sedan 2011 och bidrar med dess syn på biståndspolitik. Erik har både själv och tillsammans med andra varit aktiv i biståndsdebatten 2017 i bland annat frågor om avräkningar och civilsamhället.

8. Elsa Håstad

Ett av Sida:s ansikten utåt som avdelningschef för Europa och Latinamerika. Elsa har länge arbetat med och drivit debatten kring mänskliga rättigheter runt om i världen. En av årets nykomlingar på listan.

9. Martin Ängeby

Är chef för den liberala biståndsorganisationen Silc. Hörs mest när debatten handlar om demokratifrågor. Har inte kommit med som en av biståndsdebattens mäktigaste tidigare.

10. Carin Jämtin

Blev i år Sidas nya generaldirektör och har lång erfarenhet av svenskt utvecklingssamarbete. Har framförallt lyft Agenda 2030, motståndet mot USAs så kallade gag-rules kring aborträtten och de globala målen i debatten 2017. Även Carin är ny på listan.