Go to main navigation
öga.jpg

Många höjer på ögonbrynen åt Swedfunds misslyckade investering i ryska skönhetssalonger.

Foto: xtina5645

Biståndspengarna som försvann i avgifter och kosmetika

Var fjärde biståndskrona gick till avgifter när det statliga bolaget Swedfund investerade i ryska skönhetssalonger. Enligt Svenska dagbladet har 32 miljoner av svenskt bistånd gått upp i rök. 

Uppdraget för det statliga riskkapitalbolaget Swedfund är att investera svenska biståndspengar och ta risker där andra investerare tvekar. Det kan röra sig om små nystartade företag i fattiga länder som inte kan få lån eftersom vanliga banker tycker riskerna är för höga.

I en artikel i SvD ifrågasätts nu en investering på 37 miljoner som Swedfund gjort i fonden ”Mint II”. Fondens idé är enligt SvD att investera pengar i ryska skönhetssalonger, finansiella tjänster och logistik. Resultaten är dock deprimerande.

Swedfunds andel i fonden har tappat 32 miljoner i värde. De två svenska finansmän som driver fondbolaget bakom Mint II har samtidigt tagit ut 24 procent av biståndspengarna i administrativa kostnader.

– När vi gick in bedömde vi att förvaltningsavgiften var skälig, om man tittar på årsbasis. Men vi är inte nöjda med bristen på tillväxt, säger Swedfunds strategichef Karin Kronhöffer till SvD.

Swedfund ska som statligt bolag gå med vinst och samtidigt bidra till fattigdomsbekämpning. Karin Kronhöfer menar inte att Swedfund tog en onödigt stor risk när man år 2005 bestämde sig för att investera i Mint II.

– Jag tycker inte att risken var för hög. Vi är en utvecklingsfinansiär och ska ta risk där ingen annan tar den, utifrån hur uppdraget ser ut i dag. För tolv år sedan såg det annorlunda ut.

Hur fondens arbete bidragit till global utveckling är också oklart enligt personer SvD pratat med. Fondbolaget är baserat på skatteparadiset Isle of Man och stärker därmed inte skatteintäkter för länderna de är verksamma i. Något som Swedfund har som mål enligt sina stadgar.

– Skatt är en viktig fråga som vi utreder inför varje beslut om en investering. Självklart för oss är att våra fondinvesteringar ska generera skatteintäkter i de länder där fonden investerar, säger Karin Kronhöffer.

Daniel Fjellborg