Go to main navigation
rohingyas burma amnesty international un

Människor från folkgruppen rohingya har flytt till Bangladesh med båt. På andra sidan syns brinnande byar i Burma.

Foto: UNHCR/Adam Dean

NYHET

Burma: Militären bränner ner rohingyers hem

Amnesty International rapporterar om att den burmesiska militären bränt ner fler än 80 byar som tillhör folkgruppen rohingya.

Rohingya är en av världens mest förföljda folkgrupper och har under årtionden utsatts för förtryck och fråntagits sina grundläggande rättigheter.

Den senaste våldsvågen tog fart när gerillarörelsen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) attackerade polisposter och garnisoner. Då inledde militären anti-terroroperationer. De senaste tre veckorna har närmare 400 000 rohingya tvingats på flykt.

Amnesty International avslöjar genom vittnesmål från flyktingar, satellitbilder och mobilbilder hur den burmesiska militären systematiskt använt sig av att bränna byar som en krigsföringstaktik. Fler än 80 byar i Rakinhestaten där de flesta rohingyer bor har bränts ner.

– Även om 80 är en stor siffra så är vi ganska säkra på att den egentliga siffran är mycket större, säger Olof Blomqvist, handläggare med inriktning på Asien på Amnesty International, till DN.

OmVärlden har tidigare skrivit om att FN:s människorättschef benämner händelserna i Burma som etnisk rensning. Något som även FN:s generalsekreterare Antionio Guterres sa i samband med säkerhetsrådets särskilt insatta möta i onsdags och uppmanar nu den burmesiska regeringen att lägga ner vapnen.

– Det är dags för det internationella samfundet att vakna upp till den mardröm som rohingyafolket nu lever i. Bevisen pekar på att attackerna är systematiska. Aung San Suu Kyi och det militära styret måste pressas för att få ett slut på det här blodbadet, säger Tirana Hassan, Amnesty Internationals krishanteringschef i ett pressmeddelande.

Louise Gårdemyr