Go to main navigation
chipato.jpg

Sibonisisiwe Chipato misstänker att försvinnande av hennes son har med markstriderna att göra.

Foto: Privat

NYHET

Chipatos make dog och marken beslagtos: "Nu vet jag att kunskap är makt"

Sibonisisiwe Chipato har lärt sig värdet av kunskap i sin kamp mot myndigheter och maktfullkomliga män. Här berättar hon om hur hon hamnade i domstol efter att hennes man gick bort.

" Som bondflicka, född och uppvuxen i Matabeleland, fick jag aldrig någon formell utbildning utöver grundskolan. Efter att jag gift mig med min man, som tjänstgjorde i Zimbabwes nationella armé, förblev jag beroende av honom och den bit jord som vi fick under den stora jordreformen, ”the Fast Track Land Reform”. Men marken var registrerad i min mans namn.

Min man blev sjuk och jag skötte om honom i ett drygt halvår. Under den tiden, då jag tog hand om min sjukliga man tills han gick bort år 2008, förberedde sig några hjärtlösa politiska och finansiella tungviktare på att invadera min farm.

När jag återvände efter min mans begravning gick det bara några månader innan jag själv blev sjuk. Mina släktingar hjälpte mig in till staden för att få medicinsk hjälp, men jag lämnade en del av barnen kvar på gården. När jag blev bättre och återvände hem möttes jag av en märklig syn: hyddor stod uppställda på min gårdsplan där främmande människor verkade bo.

När jag gick fram och pratade med dem visade det sig att de hade laglig rätt att vistas där. De hade erbjudits marken av samma myndighet som en gång erbjudit marken till min nu avlidne man.

Jag inbillade mig att jag dagdrömde och till en början var jag övertygad om att allt måste vara ett enda stort missförstånd. I ett försök att verifiera vad de här människorna sa så åkte jag till myndighetens kontor. Med mig hade jag min mans kontrakt till marken och hans dödsbevis. Jag hoppades såklart att ägarskapet kunde skrivas över på mitt namn. Men istället skickades jag runt från kontor till kontor utan att få någon hjälp.

Tillbaka på gården ville den nya ägaren köra bort mig och mina barn. För att demonstrera sin makt över mig tog en man traktorn och plogade upp mina grödor som redan vuxit knälånga. När han insåg vilken skada han gjort skyndade han sig till polisen, där han hade bra kontakter, och anklagade mig för att ha plogat upp hans grödor!

Fallet hamnade i rätten och jag lyckades till slut vinna eftersom alla vittnen bekräftade min version av händelseförloppet. Överraskande nog blev han inte åtalad för sina handlingar. Så här har det fortsatt under de senaste sju åren, då han har försvunnit i perioder men sedan återvänt under regnperioden för att trakassera mig.

Mitt lantbruk och mina barns utbildning har slagits i spillror. Det är med djup smärta som jag även måste rapportera att min äldste son, som var 18 år, blev bortrövad under min frånvaro på gården. Han kom aldrig hem igen. Jag är säker på att han blev mördad och att hans kropp begravdes någonstans. De här människorna ville att jag skulle förbli en sårbar änka och tog min son ifrån mig eftersom han brukade brukade kämpa tillsammans med mig för rätten till vår mark.

Sju år efter försvinnandet av min son har fallet fortfarande inte behandlats som ett misstänkt brott av ledarna för samhället som jag förväntade mig skulle agera proaktivt och ta hand om änkor och faderslösa barn.

Jag är ett offer för mäktiga män och själva systemet har svikit mig eftersom systemet är dominerat av män. När man påpekar problem relaterade till diskriminering så kommer systemet inte att behandla ditt ärende skyndsamt eftersom kvinnor, för alla dessa män, inte bör äga, ärva eller kontrollera produktionsmedlen. Kvinnor har ingenting utom i relation till en man, och således behandlas kvinnor som minderåriga, från födseln till döden.

Men genom den utbildning jag fått av kvinnor genom nätverket Land in Zimbabwe har jag lärt mig hur man närmar sig myndigheter, och särskilt gruvmyndigheten. Jag har ansökt om prospekteringstillstånd men det kan inte godkännas innan ägarskapsfrågan kring min mark har löst sig.

Det enda jag kan säga till alla kvinnor där ute är att kunskap är makt. Du kan bara dra nytta av dina konstitutionella rättigheter om du kan stå på dig och utmana de institutioner som står i vägen för kvinnors markrättigheter. Jag vill uttrycka min tacksamhet till WLZ som fått mig att förstå att jag har rätt till in mark enligt konstitutionen.

Översatt av Mikael Färnbo