Go to main navigation
Colombia.jpg

Isabella, Maria och Juliana i Departamento del Choco ingår i organisationen War Childs fredsprojekt.

Foto: Emilia Molin, War Child Sweden

NYHET

Colombia: Risk att nya gerillagrupper rekryterar barn

En del har varit barnsoldater. Andra har bevittnat blodigt våld. Kriget i Colombia har påverkat barn i generationer. 

För ett år sedan lades vapnen mellan Farc-gerillan och regeringen ner, men nu växer nya gerillagrupper fram. 

– Våldet har eskalerat i Colombia och självklart finns det en risk att de nya grupperna rekryterar barn, säger Jan De Waegemaeker, chef för organisationen War Child i Colombia. 

I ett land som i över 50 år påverkats av konflikt, och där barn har kidnappats, våldtagits eller sett som sin enda chans att ta sig ur fattigdom att antingen ge sig ut i krig eller ingå i narkotikahandeln, tar det tid att förändra mönster och tankesätt.   

Den 27 september 2016 undertecknades ett fredsavtal mellan Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londoño.  

Syftet med fredsavtalet var att få slut på den över 50 långa konflikten, som krävt över 220 000 liv och tvingat miljoner invånare på flykt.

– Det är fantastiskt att avtalet tecknades. Men det är mycket kvar att göra med tanke på hur länge konflikten pågått. Det är tre generationer som har tvingats uppleva krig. De allra flesta har visserligen inte varit barnsoldater, men väldigt många har påverkats mentalt av kriget, säger Jan De Waegemaeker, chef för organisationen War Child i Colombia, till OmVärlden.

Organisationen War Child i Colombia arbetar med barn och undomar som på ett eller annat sätt har påverkats av kriget. De får gå i skolan, delta i fritidsaktiviteter, känna trygghet och lära sig att det finns ett liv bortom krig och knarkhandel.

– Vi samarbetar mycket med lärare och utbildar dem pedagogiskt. Till exempel att det finns andra sätt att uppfostra barn på än att slå dem som bestraffning. Efter åtta månader till ett år märks en stor förändring på de barn som är hos oss för att komma över sina trauman. Och lärarna säger förvånat "det funkade att göra på ett annat sätt än att slå", säger Jan De Waegemaeker, chef för Wart Child i Colombia.

Det är en lång process som väntar landet, menar De Waegemaeker. Att skapa fred och trygghet sker inte över en natt. 

– Fredsavtalet är det första steget, och ett väldigt viktigt sådant. Men jag tror att det kommer att ta 15 – 20 år innan vi börjar se reella resultat av avtalet.

En konsekvens efter att Farc och regeringen tog i hand för ett år sedan, är att nya grupper har börjat dyka upp och växa sig allt större. Det är många som vill ta över den position Farc hade, enligt Jan De Waegemaeker. 

– Våldet har ökat sedan fredsavtalet. Vi visste tidigare vilka det var, det vet vi inte längre. Du ser kanske en grupp på 50 personer som tränar i svarta tröjor och röda mössor och tänker "Vilka är de?".

Det finns dock några etablerade grupper som myndigheterna vet har växt sig större sedan fredsavtalet. En av de största är Movimiento Revolucionario del Pueblo, MRP, som tros ha startat 2015. 

I juni tidigare i år exploderade en bomb i ett köpcentrum i ett turistkvarter i huvudstaden Bogota. Tre personer dog. Åtta – fyra män och fyra kvinnor – som sägs ingå i MRP, greps kort därefter.

En annan beväpnad grupp som får allt mer makt är Los Puntilleros. Enligt Colombiareports.com kontrollerar de all narkotikahandel från Colombia till Venezuela. 

Det blodiga våldet i Colombia är således långt ifrån slut.  

Förra årets vapenvila gav hopp – War Child arbetar för fullt med att försöka förhindra att ytterligare en generation barn ska behöva växa upp i krig. 

 – Det finns inget värre än att traumatiseras som barn, man har bara en barndom, säger De Waegemaeker,

Josefine Elfström