Go to main navigation
trippla-mardrommen-jemen-lakare-utan-granser-2017.jpg

Situationen i Jemen är värre än någonsin. 

Foto: Läkare utan Gränser

NYHET

Den trippla mardrömmen i Jemen

Krig, svält och sjukdomar – situationen för Jemens medborgare blir allt värre. Landet står inte enbart inför världens största matkris, utan har också drabbats av en massiv koleraepidemi.

Läget i Jemen är akut. FN varnar för att landet står inför en total social, ekonomisk och institutionell katastrof.

Stephen O’Brien var till för en vecka sedan chef för FN:s organ för samordning och humanitär hjälp. I en intervju med CNN säger han att invånarna i Jemen står inför tre mycket allvarliga hot: den väpnade konflikten, hungersnöd och dödliga sjukdomar.

Den trippla mardrömmen har redan drabbat miljontals människor. Invånare har dödats, skadats och fördrivits från landet.

– Fortsätter det så här kommer det inte skona någon, säger han till CNN.

"Öppna vägarna"

Stephen O'Brien har därför uppmanat FN att se till att Jemens säkerhet och skydd säkerställs genom att  parterna i landets inbördeskrig, den erkända regeringen och Shia Houti-rebellerna, följer internationella lagar om humanitära och mänskliga rättigheter, samt att biståndsändamål inte hindras genom att hålla hamnar och vägar stängda för humanitär trafik.

Konflikten i Jemen har nu pågått i två år och inga tecken visar att den håller på att avta.

Den Saudi-ledda koalitionen och Houti-rebellerna fortsätter att bomba mot varandra, samtidigt som andra terroristgrepper kan arbeta obehindrat i städerna.

– Som jag meddelat säkerhetsrådet de senaste månaderna, krävs det brådskande åtgärder för att stoppa lidandet. 17 miljoner människor i södra landet har dåligt med mat, nästan hälften av dem är ett steg från hungersnöd, säger O’Brien.

Ett exempel på krisen är att allt fler familjer i Jemen gifter bort sina unga döttrar för att någon annan ska ta hand om dem och så att familjen på så sätt ska få pengar och ha råd med de elementära behoven.

Allt fler barn offer

Grundläggande sjukvård saknas, och den redan utbredda koleraepidemien växer snabbt och enligt UNICEF drabbas många barn.

”Tiden håller på att ta slut. Allt fler barn dör i Jemen varje dag på grund av orsaker som undernäring och kolera”, skriver UNICEF i ett uttalande.

En FN-konferens i april som handlade om Jemen genererade i att det kom in 1,1 miljarder dollar i humanitära medel till landet, dock är det en bra bit kvar till målet på 2,1 miljarder dollar.

 

Hittills har nästan 8 000 civila dött i konflikten, och 40 000 skadats.

– Krisen är inte på väg, den är inte hotande, den är här i detta nu, och vanliga människor betalar priset, säger Stephan O'Brien och fortsätter:

– Det här är inte enbart en fråga om politik eller ekonomi, det handlar helt enkelt om mänsklighet, mänsklig värdighet och överlevnad.

Sidas humanitära arbete i Jemen innefattar livräddande insatser och skydd till utsatta grupper. I somras bestämde sig Sida för att ge ett extra tillskott till landet

– I en redan akut situation står nu också Jemen inför det värsta kolerautbrottet i världen, förklarade Sidas generaldirektör, Carin Jämtin, i juli.

– Över 262 000 människor tros vara smittade och antalet ökar med i genomsnitt 5 000 per dag och fler än 1 500 har redan avlidit. Därför får Jemenkrisen ett extra tillskott på 15 miljoner kronor.

 Josefine Elfström