Go to main navigation
Spyridon Galinos

Spyridon Galinos är besviken på Europas ledare. "Fortsätt kom till oss, man kan inte resa en mur mot medmänsklighet", sa Spyridos Galinos.

Foto: Björn Qvarfordt

NYHET

Döden på Medelhavet: ”Vi håller på att förlora alla värderingar”

Guisi Nicolin, borgmästare för Lampedusa och Linosa, och Spyridon Galinos, från Lesbos, tilldelas Olof Palmepriset för sina extraordinära insatser i att ta emot flyktingar.
– Hur länge ska det pågå, innan vi inser att det som sker är ett folkmord?, frågade Guisi Nicolin.

Grekiska ön Lesbos och italienska Lampedusa är semesterparadis som i flera år tagit emot stora mängder desperata flyktingar. Det har krävts stora insatser från lokalsamhället. I går prisades öarnas borgmästare för att med ett inspirerande ledarskap ha räddat tusentals liv och därmed ingett hopp och framtidstro.

Men det var invånarna på dessa platser, och deras insatser, som de bägge borgmästare valde att lyfta fram inför en fullpackad sal i riksdagen. Det faktum att vanliga människor, fiskare, farmödrar och barn öppnat sina armar för flyktingarna, visar att humanismen lever, och måste vinna över omänskliga policys, sa de.

­­– Vi är ensamma och vi är små, men vi måste förbli mänskliga och ta emot de som flyr, sa Guisa Nicolin.

Hon berättade om kvinnor som flytt undan krig, men som våldtagits flera gånger på vägen av smugglare, och att männen torterats, eller tvingats donera organ för att överleva.

– De som flyr har inget val. De väljer att försöka överleva. Istället för att investera miljoner på att bygga murar i Europa, så borde vi hjälpas åt och skapa ett bra mottagande runt Medelhavet, sa hon.

Fascimen ruvar över oss

Om Europa inte satsar på värdiga mottaganden och sociala rättigheter för alla, kommer istället terrorism och fascism att frodas, menade hon. Hon fick medhåll av borgmästaren från Lesbos, Spyridon Galinos, som med stark emfas anklagade Europas ledare för vad som nu sker.

– EU verkade inte förstå att bomber föll, att det brann, att folk måste fly undan döden. Ledarskapet i Europa har inte klarat utmaningen och nu talar vi om flyktingar som ett problem.

Ett nätverk mellan städer har bildats av borgmästare i Europa för att ta emot flyktingar, som också stöds av Vatikanen, och vill verka för ett mer humant mottagnade och inkludera civilsamhället.

– Men samarbetet har förhindrats, säger Spyrion Galianos, och varnade flera gånger för vad som kan hända om inte Europa besinnar sig och står upp för humanismen: att fascismen redan svävar över oss, och att politikerna stoppat sina huvuden i sanden.

– Människor har blivit flyktingar på grund av bristande ledarskap, och bristande riktlinjer, sa han.

Forsätt resa till oss

Både han och Lampedusas borgmästare tackade civilsamhället för att ha öppnat sina armar, och han riktade ett särskilt tack till alla människor från andra länder, som rest till Lesbos för att hjälpa flyktingar, helt frivilligt.

– Fortsätt med det, kom till oss! Man kan inte sätta upp en mur mot idéer och medmänsklighet, sa han.

Under 2015 kom 400 000 flyktingar till Lesbos. I dag är situationen annorlunda, EU:s avtal med Turkiet har gjort att inte så många kommer, och på Lampedusa har borgmästaren fått bättre villkor för de flyktingar som är där.

Men på videor som visades mellan borgmästarens tal ligger de röda flytvästarna spridda över stränderna. Bilder visar frusna händer som inte kan sluta skaka, barn och vuxna som chockade stapplar i land mot mötande armar. I allra högst grad en verklighet för de flyende – och för invånarna på dessa öar – även om fler flyktingar nu fastnar i tredje i land.

– Vi håller på att förlora våra värderingar i Europa och det händer fort. Om vi inte värderar mänskliga rättigheter kommer vi aldrig att finna lycka, sa Guisi Nicolin.

Ylva Bergman