Go to main navigation
Efter mordvåg - EU guatemala.jpg

Deltagare i LGBT Pride i Guatemala City 2012. EU-parlamentet kräver nu att Guatemala skyddar sina människorättskämpar. 

Foto: Duffboy

nyhet

Efter mordvåg – nu kräver EU att Guatemala skyddar MR-kämpar

Förra året skedde 14 mord och sju mordförsök på människorättsaktivister i Guatemala. Nu har EU-parlamentet antagit en resolution som uppmanar Guatemalas regering att skydda landets människorättskämpar.

Den 17:e februari antog EU-parlamentet en resolution som uppmanar Guatemalas regering att vidta åtgärder för att skydda människorättsaktivister i landet. Detta efter upprepade övergrepp.

– Situationen i Guatemala är ohållbar och därför välkomnar vi EU-parlamentets tydlighet, säger Ann Svensén, generalsekreterare på Individuell Människohjälp (IM), i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

IM är en av medlemsorganisationerna i hjälpnätverket Copenhagen Initiative for Central America and Mexico (CIFCA), som under lång tid pressat EU-parlamentet att uppmärksamma situationen i Guatemala.

Under 2016 registrerades 233 övergrepp, 14 mord och sju mordförsök riktade mot människorättsaktivister i Guatemala. Under 2017 har ytterligare två mord begåtts.

Beatriz Becerra är medlem i den liberal-demokratiska gruppen (ALDE) i EU-parlamentet och vice ordförande underkommittén för mänskliga rättigheter. Till nyhetsmagasinet EUreporter säger hon:

– Människorättsförkämpar är den starkaste tillgången för att uppnå ett mer oberoende rättsväsende. De blir dock förtalade, trakasserade och slutligen mördare. Av de här anledningarna måste Guatemalas regering ta krafttag för att skydda dem.

Svenska kyrkans internationella chef, Erik Lysén, välkomnar resolutionen som visar att omvärlden faktiskt ser händelserna i Guatemala.

– Det ökar skyddet för våra lokala partnerorganisationer i Guatemala och gör att de vågar fortsätta utföra sitt viktiga arbete, säger han i pressmeddelandet.

Sverige har för närvarande en gemensam utvecklingsstrategi med Guatemala för 2016–2020. Under dessa år ska Sverige ge drygt 1,1 miljarder kronor i bistånd till landet. Stärkt demokrati och jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter är ett av tre huvudområden i samarbetet.

Läs även OmVärldens intervju med människorättskämpen Omar Jeronimo som lever under dödshot i Guatemala.

Daniel Fjellborg