Go to main navigation
flykting app polis

Svensk polis stöter ofta på "varningskedjor" bland papperslösa invandrare.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Ladda ner appen och undvik att bli utvisad

Trump har inlett en aldrig tidigare skådad operation för att deportera papperslösa. Samma utveckling kan skymtas i Sverige, med fler inre utlänningskontroller och utvisningar. Men nu vaknar motståndsrörelserna – och de tar plats på internet.

Efter terrorattacken på Drottninggatan sätts nu fokus på de utvisningar som inte genomförs i Sverige och det läggs stora resurser på att öka polisens kapacitet att hitta och deportera papperslösa. Samma satsning sker i USA, där president Donald Trump har tagit jakten på papperslösa till nya dimensioner.

Obama fick öknamnet ”deporter-in-chief” efter att 2,5 miljoner människor deporterades under hans tid som president. Trump däremot har lovat att utvisa åtta miljoner människor, alltså lite fler än de som kan betraktas som ”bad hombres”. Nu har jakten börjat och många papperslösa människor i USA vittnar redan nu om den mest omfattande operationen någonsin.

"Vi lever i en mardröm"

Men när gränspoliser mobiliserar så gör motståndsrörelserna det samma. I USA sprids nu flera appar som ska varna illegala flyktingar när gränspolisen närmar sig. Tjänsterna är beroende av ”crowdsourcing” – alltså att de som använder appen själva bidrar med information om vart gränspolisens kontroller finns någonstans. En av tjänsterna är RedadAlertas - en app som via telefonen varnar när Trumps invandringspolis, ICE (Immigration and Customs Enforcement), är nära.

– Vi lever i en mardröm: Trumps mardröm. Vi hoppas att appen ska leda till fredliga protester som sätter fokus på de övergrepp som papperslösa utsätts för, säger Jason Berlin, talesperson för appen RedadAlertas till OmVärlden.

Jason Berlin lyfter fallet Romulo Avelica-Gonzalez – en papperslös pappa till fyra barn födda i USA. Han greps när han skulle släppa av sin 12-åriga dotter vid skolan i Pasadena, Kalifornien efter att ha bott och arbetat i USA i över 25 år. Nu fick dottern titta på medan pappan fördes bort. Händelsen blev en riksnyhet, en symbol för de papperslösas utsatthet och en drivkraft för många aktivister som motsätter sig utvisningarna.

– Det bästa som kan hända är att vi hindrar barn från att förlora sina föräldrar och att de hamnar på barnhem samt att vi låter de papperslösa stanna kvar i sina familjer, säger Jason Berlin.

Sverige satsar på utvisningar

Kan liknande appar vara en framtid i Sverige också? Just nu har svenska polisen cirka 18 000 beslut om utvisning som väntar från Migrationsverket. I två tredjedelar av alla fall där polisen ska genomföra utvisningar har personen avvikit och håller sig undan. 

För att få tag på de här personerna genomfördes 23 652 inre utlänningskontroller under 2015 i Sverige. En kontroll innebär att en person kan tvingas att visa pass eller papper som visar att han eller hon får vara i Sverige, men det kan inte göras hur som helst utan det måste finnas en ”grundad anledning”.

Nu satsas stora resurser på att få tag på och utvisa de personer som uppehåller sig illegalt i Sverige. I vårbudgeten ökas anslaget till rättsliga och offentliga biträden i utlänningsärenden med en miljard och 700 miljoner går till polisen.

Även i Sverige är det vanligt att personer som hotas av utvisning varnar varandra, exakt hur detta går till är oklart, men troligen via sms och telefonsamtal. OmVärlden har försökt nå polisen för en kommentar. 

Björn Widmark