Go to main navigation
Bayer Monsanto

Det drar kring storföretagen Bayer och Monsanto.

Foto: CC BY 2.0, Flickr/Conan

NYHET

EU kan stoppa matjättarnas monopol

Europeiska Unionen visar att Monsanto och Bayer inte står över demokratin och utreder jättebolagens planer på sammanslagning.

Den tyska läkemedelsjätten Bayers uppköp av frö-giganten Monsanto har lett till dramatik i EU. Dealen på 66 miljarder dollar som skulle göra Bayer-Monsanto till världens största frö- och kemikalieföretag har stoppats av en utredning av EU:s konkurrensdepartement.

Förra året väntades tre super-sammanslagningar mellan jordbruksföretag förändra hela marknaden för både fröer, bekämpningsmedel och kemikalier inom jordbruket. Den senaste – mellan den kritiserade fröleverantören Monsanto och tyska Bayer – väntades gå igenom i år. EU: utredning väntas vara klar i mars.

Enligt kritikerna skulle köpet öka företagens makt på den europeiska marknaden, vilket i sin tur skulle öka priserna, sänka kvaliteten, minska utbudet och begränsa utvecklingen. Även i Sveriges riksdag ställer man sig kritisk till uppköpet.

– Ett av de stora problemen är att företagen har så stora resurser att påverka lagarna. Men som sagt så finns det en konkurrensenhet och vi får hoppas att EU stoppar köpet i det här fallet, säger Carl Schlyter (MP), före detta vice ordförande i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

"Det finns lagar och regler"

Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M) säger i OmVärlden Podd att hon inte ser företagens sammanslagning som ett problem, utan tror att EU:s lagstiftning kommer motverka de negativa effekterna.

– Det blir en utmaning, men [Monsanto och Bayer] agerar inte fritt på en oreglerad marknad, säger hon. 

Friktionen mellan Monsanto och Europaparlamentet ökade i mitten av oktober när företaget vägrade att dyka upp i en utfrågning om företagets påverkan på forskning om glyfosat – huvudingrediensen i ogräsmedlet RoundUp, en av Monsantos mest populära produkter. EU svarade med att slänga ut Monsantos lobbyister från alla parlamentariska förhandlingar.

Nu har frågan om sammanslagningen ska gå igenom eller inte landat på Margarethe Vestagers bord. Hon är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och det är hon som måste godkänna ett inträde på den europeiska marknaden. I samband med att hon annonserade en utredning av sammanslagningen utryckte hon “oro” över situationen. 

– Frön och bekämpningsmedel är nödvändiga för bönder och i slutändan konsumenterna. Vi måste se till att säkra konkurrensen, så att bönder kan ha tillgång till innovativa produkter av bättre kvalité till ett billigare pris, sade Margrethe Vestager.

Björn Widmark

*artikeln har uppdaterats, EU:s utredning av sammanslagningen väntas vara klar i mars 2018