Go to main navigation
filipfredrik.jpg

Foto: Dplay

nyhet

Filip och Fredrik samlade in en miljon till Syrien

För att uppmärksamma årsdagen av kriget i Syrien bad Filip och Fredrik sina tittare att skänka sex kronor var till FN:s flyktingorgan UNHCR. På 24 timmar drog insamlingen in över en miljon kronor – mer än vad UNHCR vågat hoppas på.

– Ett helt fantastiskt resultat – mer än vi vågat hoppas på. Med dessa pengar kan UNHCR se till att fler familjer på flykt från kriget får skydd, tak över huvudet och annan nödhjälp, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

På årsdagen för kriget i Syrien bad Filip och Fredrik sina tittare att skänka sex kronor var – en krona för varje år som kriget har pågått. Målet med kampanjen var att samla in 600 000. Ett mål som slogs med råge. 

Totalt fick kampanjen ihop 1 000 147 kronor till familjer på flykt från kriget i Syrien. Totalt swishade 22 969 personer in bidrag. 

– Det är glädjande att se att det fortfarande finns ett stort engagemang för Syrien som är vår tids största humanitära kris. Om många hjälps åt kan vi tillsammans göra stor skillnad för människor på flykt, vilket Filip och Fredriks insamling är ett perfekt exempel på, säger Katinka Lindholm.

Fredrik Wikingsson säger till Aftonbladet att resultatet visar på människors empati.

– Det är underbart, fantastiskt kul. Det är härligt att märka att folk har empati och kan förvandla det till någonting konstruktivt, säger Fredrik Wikingsson.

Mikael Färnbo