Go to main navigation
Filippinerna3.jpg

Foto: Ville Miettinen

NYHET

Filippinerna: gratis preventivmedel till fattiga kvinnor

President Rodrigo Duterte vill utrota landets fattigdom genom att minska oönskade graviditeter bland Filippinernas fattigaste. Men gratis preventivmedel har retat upp den katolska kyrkan.

Förra veckan beslöt Filippinernas president Rodrigo Dutertes att sätta familjeplanering högt på landets agenda. Initiativet, som prioriterar den fattiga delen av befolkningen, ska ge upp till sex miljoner människor tillgång till gratis preventivmedel.

Att Filippinernas president vill dela ut gratis preventivmedel kommer lite som en överraskning. Duterte har främst skapat tidningsrubriker i väst för sitt blodiga krig mot droghandeln och för att ha bett Barack Obama dra åt helvete.

Men gratis preventivmedel är också kontroversiellt. Inte minst för landets katolska biskopar som tidigare motsatt sig liknande förslag och ser beslutet som “anti-life”. Enligt Pew Research Center är cirka 80 procent av landets 100 miljoner katoliker. Duterte, som själv är katolik, säger däremot att gratis preventivmedel är "pro-life, pro-women and pro-children”, att det gynnar utveckling och att begränsade födelsetal ska stötta landets ekonomiska tillväxt.


Konflikt är att vänta

Här är det bäddat för konflikt mellan regeringen och landets konservativa katoliker, som av tradition är strängt emot preventivmedel. När påven Franciskus besökte Filippinerna under 2015 försvarade han den katolska kyrkans bojkott av preventivmedel och uppmanade filippinska familjer att bibehålla ”respekt för livet”. 

Episkopalkommissionen skriver i ett uttalande under Konferensen för katolska biskopar på Filippinerna att ett samhälle som öppnar för artificiella preventivmedel, aborter, skilsmässor och samkönat äktenskap signalerar att man väljer en omänskligt förhållningsätt, där man bara kan kan avsluta relationer  – och människor.  

Filippinerna var det sista landet i Sydostasien som införde en lag om reproduktiv hälsa, efter att Dutertes föregångare hade kämpat i flera år med driva igenom den. Flera kyrkogrupper försökte överklaga beslutet, men högsta domstolen gav de nya reglerna grönt ljus 2012. 

Förra året var Filippinerna det enda landet i Sydostasien där antalet graviditeter bland tonåringar ökade och Ernesto Pernia, regeringens talesperson för ekonomisk planering, säger till AP att ge tillgång till preventivmedel är en viktig del av landets planer att minska fattigdomen. Beslutet välkomnas av både FN och civilrättsorganisationer.

– Det här är ett viktigt steg för att minska fattigdomen i Filippinerna. Det är avgörande för att nå grundläggande reproduktiva rättigheter, minska mödradödligheten och nå utvecklingsmålen för hälsa, genus och fattigdom, säger Klaus Beck, representant för FN:s befolkningsfond i Filippinerna. 

Björn Widmark