Go to main navigation
FN-kvinnor.jpg

Amina Mohammed, Maria Luiza Viotti och Kyung-wha Kang blir några av de nya ansikten vi kommer att se i FN:s toppskikt 2017.

Foto: UN Photo

NYHET

Fler kvinnor i FN-toppen med Guterres

Topposter inom FN innehas främst av män och inflytelserika länder i FN:s säkerhetsråd. Men den nya generalsekreteraren Antonio Guterres har lovat ändring på det ­– och han har redan gjort en god start.

När säkerhetsrådet enades i oktober om att utse Antonio Guterres till FN:s nya generalsekreterare upprörde det många inom och utanför FN som stödde en kampanj för att en kvinna skulle väljas till generalsekreterare för första gången i organisationens 70-åriga historia.

Samtidigt är de flesta topposter inom FN fortfarande besatta av män och inflytelserika länder i FN:s säkerhetsråd. Detta trots resolutioner om att uppnå jämställdhet och balans av länder vid tillsättningar.

Men inför tillträdandet av sitt nya ämbete, som ägde rum i söndags den första januari, lovade Guterres att en jämn könsfördelning inom organisationen är en "klar prioritering" för honom, och det står klart att jämställdhet kommer vara en av hans prioriterade frågor.

– Ni kommer att få se att en jämn könsfördelning kommer att vara en tydlig prioritering - uppifrån och ned inom FN, sade Antonio Guterres vid ett möte med journalister när han svors in i mitten av december. 

Ambitionen att leva upp till de orden har börjat bra. Bland de första utnämningarna har Guterres utsett Nigerias miljöminister Amina Mohammed att efterträda Jan Eliasson som vice generalsekreterare.

Maria Luiza Viotti, en hög tjänsteman på brasilianska utrikesdepartementet, blir Guterres stabschef, och Kyung-wha Kang från Sydkorea blir hans särskilda rådgivare i politiska frågor.

Guterres bryter därmed en negativ trend. För trots löften från den avgående generalsekreteraren Ban Ki-Moon gick toppjobb inom organisationen under 2015 och 2016 gång på gång till manliga sökande. 

Anne Marie Goetz, professor i globala frågor vid New Yorks universitet, påpekar att kvinnor vanligen återfinns på andra plats i toppen men sällan på de allra högsta posterna.

– Redan 1993 satte FN som mål att uppnå jämn könsfördelning inom organisationen till år 2000. Så här 23 år senare har vi bara sett ynkliga och stapplande framsteg, säger hon.

Obalans också mellan regioner

Antonio Guterres har konstaterat att det även finns en obalans i den regionala representationen vid tillsättningen av höga poster.

– Flera av generalförsamlingens resolutioner är tydliga med att ingen stat eller grupp av länder ska ha monopol på de högsta posterna, säger Natalie Samarasinghe från Storbritanniens FN-förbund som även står bakom kampanjen "1 för 7 miljarder" som kräver en mer öppen och transparent process i valet av FN-chef.

Men toppjobb inom organisationen går ofta till någon från de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien eller USA.

Chefen för FN:s fredsbevarande styrkor, Hervé Ladsous, är från Frankrike och rykten cirkulerar att någon från Kina snart kan ta över posten. Den före detta brittiska utrikesministern David Milliband kan komma att vara aktuell som UNDP:s chef och efterträda Helen Clark från Nya Zeeland, enligt rapporter i medier. Det skulle betyda att FN:s största aktör på utvecklingsområdet än en gång skulle ledas av någon från ett av världens rika länder.

 

Lyndal Rowlands
Ania Janerud