Go to main navigation
Apache Attack Helicopter

Flyktingar försökte signalera till helikoptern enligt ett ögonvittne, men många hann dö innan beskjutningen upphörde.

Foto: Pixabay

NYHET

Flyktingar attackerade av Apache-helikopter utanför Jemen

40 somaliska flyktingar har dödats i en trolig helikopterattack utanför Jemen. Flera av de dödade var kvinnor och barn på flykt undan svält och konflikter. Men uppgifterna om vad som hänt är motstridiga och ingen har ännu tagit på sig dådet.

En båt med flyktingar attackerades under fredagen. Det bekräftar den internationella migrationsorganisationen (IOM) till BBC.

Flera kvinnor och barn är bland de dödade. Attacken skedde vid Bab el-Mandeb sundet, cirka 30 sjömil utanför Jemen, säger Mohamed al-Alay vid kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters.

En Apache-helikopter öppnade eld mot flyktingbåten och panik utbröt, berättar en av de överlevande, Al–Hassan Ghaleb Mohammed, för The Guardian. Till slut lyckades passagerna med ficklampor signalera till helikoptern att de var migranter, och helikoptern upphörde då med sin beskjutning, men över 30 personer hade redan hunnit mista livet, enligt ögonvittnet.

Bilder från platsen visar en båt med kroppar. Bland de dödade fanns somalier som bar flyktingdokument utfärdade av UNHCR.

Flera internationella organisationer har bekräftat att attacken har skett. En av de överlevande Al-Hassan Ghaleb Mohammed sa att båten som transporterade flyktingarna besköts utanför Jemen. Ett 80-tal personer har förts till sjukhus, enligt IOM:

Vem som är ansvarig för attacken och exakt vad som hänt är oklart. Hamnen kontrolleras av Houti-rebeller som kämpar mot den Saudi-ledda koalitionen i kriget i Jemen. Koalitionen kontrollerar luftrummet. 

Motstridiga uppgifter om vad som hänt

Koalitionen har genom Saudiarabien tillgång till US byggda Apache A-64 Longbow-helikoptrar, men en talesperson för koalitionen, major Gen Ahmed Assiri, avfärdar alla anklagelser om att koalitionen ska ha varit inblandad i strider kring Hodeida, enligt the Guardian.

Adam Stump, talesperson för Pengtagon, USA, avfärdar också amerikansk inblandning

Motstridiga uppgifter om vad skett förekommer – om attacken kom från ett militärskepp eller från en helikopter som lyfte från fartyget.

Enligt nyhetsbyrån AFP har ett dussintal av de överlevande somalierna samt tre människosmugglare förts till ett av stadens fängelser.

Staden Hodeidah kontrolleras av Houthi-rebeller som är allierade med Iran. Houthi-rebellerna tog över Jemens huvudstad Saana, 2014, och tvingade Abd-Rabbu Mansour Hadi regeringen, backad av Saudiarabien att fly.

Bab el-Mandeb(Tårarnas port" på arabiska) är ett smalt sund från Adenviken i Indiska oceanen som leder in i Röda havet. Det är en viktig, strategisk transportled. Varje dag passerar uppskattningsvis 4 miljoner fat olja genom sundet på väg till Europa och USA, via Röda havet och vidare till Suez-kanalen och Medelhavet, som är den snabbaste sjövägen till Europa.

Svältkatastrof som vi aldrig tidigare sett

Flera av de döda var Somalier och UNHCR säger till BBC att flera människorna på båten var på flykt undan den svåra situationen i regionen, och inte minst Somalia, som står på gränsen till en svältkatastrof. Troligen var flyktingarna på väg till Sudan eller andra länder i närheten. Men även människor på flykt från Jemen tros ha varit ombord på båten.

”Om inget görs så kommer vi få se en svält i en omfattning som vi aldrig tidigare sett”, sa FN:s särskilde samordnare för humanitära insatser i Somalia, Peter de Clercq, vid ett tidigare tillfälle.

Just nu pågår det svältkatastrofer i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Anledningen är utdragna väpnade konflikter, ekonomisk kollaps och klimatförändringar.

Men även i Jemen hotar svält. Totalt lider nästan 2,2 miljoner jemenitiska barn av akut undernäring – vilket är tre gånger så många som år 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot Houti-rebellerna, sedan de åter tagit kontroll över huvudstaden Sanaa och flera områden i norra Jemen. Militäralliansen har anklagats för att bomba civila mål, bland annat sjukhus och skolor.

Förutom alla döda och skadade har konflikten utlöst en humanitär katastrof i det sedan tidigare fattiga landet. Enligt FN har över 10 000 människor dödats i det två år långa kriget i Jemen. Av dessa är över 4 000 civila, varav 1 332 barn.

Ylva Bergman

Texten har uppdaterats 2017-03-18