Go to main navigation
AL_MoriaLesvos_Waffa.jpg

Familjen är fortfarande splittrad och förtvivlan växer, Waffa tror inte längre på EU som humanitär kraft.

Foto: Andre Larsson

NYHET

Flyktingavtalet ett år senare: ”Jag har tappat allt hopp nu”

”EU är en stor besvikelse. Det finns ingen framtid för mig här. Jag tror inte längre att det finns någon humanitet i Europa.” Det säger Wafaa, som Omvärlden följt, ett år efter EU:s kontroversiella överenskommelse med Turkiet. Familjen är splittrad och delar av familjen sitter fast på ön Lesbos.

Måndagen den 20 mars är det ett år sedan EU:s migrationsöverenskommelse med Turkiet började gälla. Omvärlden skrev i oktober 2016 om en syrisk familj som på grund av överenskommelsen och Sveriges tillfälliga asyllagar splittrades i Grekland, Sverige, Syrien och Tyskland.

Wafaa, hennes bror Mohammed och mamma Nadia anlände till Lesbos bara dagar efter att EU slöt sin migrationsöverenskommelse med Turkiet. På grund av överenskommelsen blev de tvungna att söka asyl i Grekland eller skickas tillbaka till Turkiet. På Lesbos blev de placerade i interneringslägret Moria som blivit kritiserat av de flesta människorättsorganisationer för de dåliga levnadsvillkoren. Lägret byggdes bland annat för att kunna husera tusen personer. I oktober levde fler än tre tusen människor i lägret.

Sedan överenskommelsen började gälla har antalet migranter och flyktingar som anländer till de Grekiska öarna sjunkit drastiskt från runt 2000 personer om dagen till under 100 personer om dagen enligt UNHCR.

Fortfarande fast på Lesbos

Wafaa, Mohamed och Nadia befinner sig fortfarande på Lesbos. När Omvärlden lämnade dem i oktober hade Mohamed precis släppts från häktet utan vidare förklaring och Nadia hade precis fått uppehållstillstånd i Grekland.

Idag har både Mohamed och Nadia uppehållstillstånd medan Wafaa har överklagat sitt avslag på sin asylansökan. Deras pappa som tidigare befann sig i Syrien har sedan en månad tillbaka även han lyckats ta sig till Grekland. Idag befinner han sig på en av de andra Grekiska öarna längs med Turkiets kust. Den Turkiska gränsbevakningen var för hård för att han skulle kunna ta sig till sin familj på Lesbos, därför tvingade smugglarna honom att välja en annan ö. 

– Jag har tappat allt hopp nu. Ingenting kommer att förändras. När min pappa kan komma hit ska vi prata om vad vi ska göra som familj. Min bror och mamma vill till min bror i Sverige men jag vill till Turkiet. EU är en stor besvikelse. Det finns ingen framtid för mig här. Jag tror inte längre att det finns någon humanitet i Europa, säger Wafaa. 

Wafaa, Mohamed och Nadia har flyttats ut från interneringslägret Moria och bor nu tillfälligt på hotell. Nästa vecka ska de förflyttas igen. Det ser ut som att de ska flyttas till Lesbos andra flyktingläger Kara Tepe.

– De har flyttat alla familjer ut ur Moria. Nu ska det bara bo ensamma män där, berättar Wafaa.

Desperationen bland flyktingarna ökar

Wafaa beskriver hur vintern i Moria var tuff. Under en månads tid var det minusgrader och många i lägret bodde i tält ute på betonggolven. Flera personer har tagit självmord och frustrationen har växt bland de asylsökande.

Läkare utan gränser har dokumenterat en 2,5-faldig ökning av flyktingar som lider av ångest och depression och en trefaldig ökning av flyktingar med posttraumatiskt stressyndrom mellan början och slutet av 2016.

På den grekiska ön Samos har man bara under januari 2017 dokumenterat 12 självmordsförsök och sex självskadefall bland de asylsökande.

Osäker framtid för EUs och Turkiets överenskommelse

En av de viktigaste punkterna i EUs överenskommelse med Turkiet som skulle skapa lagliga vägar in i EU var ”en in, en ut” principen. Det vill säga att för varje migrant som skickades tillbaka från Grekland till Turkiet skulle en flykting omplaceras från Turkiet till ett EU land. Än så länge har mindre än 1000 migranter och flyktingar skickats tillbaka till Turkiet och lite fler än 3500 flyktingar har omplacerats till EU från Turkiet.

EUs egna omplaceringssystem som skulle lätta trycket på Grekland och Italien, de största ankomstländerna, har inte heller åstadkommit det EU själva hoppats på. 160,000 flyktingar skulle omplaceras från Grekland och Italien till andra EU länder mellan september 2015 och september 2017. Mindre än 10,000 flyktingar har än så länge omplacerats från Grekland till övriga medlemsstater.

Flera Turkiska ministrar, däribland presidenten Recep Tayyip Erdogan själv har under de senaste veckornas diplomatiska kris mellan Turkiet och EU hotat säga upp migrationsöverenskommelsen med EU.

I Sverige bor fortfarande Wafaas lillebror Farzat i Silverdalen i Småland. Han ville inte vara med i denna artikel för att han har tappat allt hopp om att återse sin familj.

– Jag har accepterat sanningen. Vi kommer inte ses igen, berättar Farzat.

André Larsson

 

LÄS HELA REPORTAGET HÄR: "Vi dör varje dag"