Go to main navigation
FN:s högkommissionär för flyktingar, Filippo Grandi

FN:s högkommissionär för flyktingar, Filippo Grandi, säger att utmaningarna för att hantera inflödet av flyende rohingyamuslimer till Bangladesh är "enorma".

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Flyktingkris i Bangladesh – FN ber om ”massiv internationell hjälp”

Efter att över 430 000 rohingyer flytt till Bangladesh krävs nu ”massiv internationell hjälp” för att klara situationen, enligt UNHCR.

Efter sitt besök i de överfulla flyktinglägren i Cox’s Bazar i södra Bangladesh sa FN:s högkommissionär för flyktingar, Filippo Grandi, att utmaningarna är ”enorma”. Sedan slutet av augusti har över 430 000 människor från den muslimska folkgruppen rohingya flytt från Burma över gränsen till Bangladesh.

– Jag slogs av den otroliga magnituden av deras [flyktingarnas] behov. De behöver allting, mat, rent vatten, boende, sjukvård, sa Filippo Grandi enligt Al Jazeera.

Bildreportage: Här flyr de från etnisk rensning

Grandi berättade att den lokala generositeten varit otrolig, men att det nu behövs ”massiv internationell assistans, både finansiell och materiell”. Grandi beskrev vidare inflödet av rohingyer som den ”snabbaste och mest akuta flyktingkrisen i världen”. Enligt UNHCR anlände i söndags ett plan från Europa med en last på 100 ton med bland annat vattenreningstabletter, sanitetsartiklar och presenningar.

Sida beslutade i september att fördubbla det svenska humanitära stödet till folkgruppen rohingya, med 40 miljoner kronor extra.

Axel Kronholm