Go to main navigation
CNN-slave.jpg

CNN:s gryniga film, som påstås visa migranter i Libyen som säljs på slavauktion, väckte avsky världen över.

Foto: Screenshot from CNN

NYHET

FN-ledd luftbro ska rädda migranter undan slaveri i Libyen

FN vill tömma de överfulla uppsamlingslägren i Libyen och flyga 15 000 migranter tillbaka till sina hemländer innan årsskiftet. Initiativet kommer efter den uppmärksammade filmen från en slavauktion i det laglösa landet.

En film från CNN, som påstås visa en auktion utanför Libyens huvudstad Tripoli där migranter säljs som slaver, har skapat stor uppmärksamhet och protester runt om i världen. Frågan låg högst upp på dagordningen när EU och Afrikanska unionen höll ett toppmöte i Elfenbenskusten i slutet av förra veckan.

Diskussionerna mynnade bland annat ut i en överenskommelse mellan EU, AU, den libyska regeringen och FN om att omedelbart upprätta en luftbro och flyga hem 15 000 migranter innan årsskiftet.

– Att skala upp vårt återvändandeprogram kommer inte lösa migranternas svåra situation, men det är vår plikt och vår högsta prioritet att nu försöka få ut migranterna ur uppsamlingslägren, sa William Lacy Swing, chef för FN-organet International Organization for Migration, IOM, i torsdags.

Luftbron är en tillfällig uppskalning av IOM:s pågående program för frivilligt återvändande i Libyen, och är främst tänkt att avlasta trycket i den libyska statens överfulla uppsamlingsläger. Antalet människor i lägren har på senare tid ökat dramatiskt då tusentals har förts över från andra inofficiella läger.

Enligt IOM har en stor andel av migranterna i lägren uttryckt en önskan om att få återvända hem.

– Det här är ett val folk gör frivilligt, för att få en chans att starta på nytt hemma, sa Othman Belbeisi, IOM:s landchef i Libyen.

Hittills i år har IMO:s återvändandeprogram fört drygt 14 000 migranter tillbaka till sina hemländer. Nu ska alltså ytterligare 15 000 flygas hem innan årsskiftet. Antalet är dock en droppe i havet då IOM räknar med att mellan 700 000 och en miljon migranter och flyktingar uppehåller sig i landet.

Värst förhållanden och störst risk för utnyttjande och slaveri löper inte heller migranterna i de statliga uppsamlingslägren, utan det gör de tusentals som tros vara fast i läger kontrollerade av kriminella grupperingar.

Från civilsamhällesorganisationer har idén med en luftbro fått ett ljumt mottagande. Annmarie Lööf, som är operativ chef för Läkare utan gränser, säger i ett pressmeddelande att hon välkomnar alla åtgärder som kan minska de alarmerande nivåerna av exploatering och våld som drabbar flyktingar och migranter strandsatta i Libyen.

– Men Europa kan inte uttrycka upprördhet över brott som begås mot flyktingar och migranter i Libyen och samtidigt föra en politik vars uppenbara mål är att skicka tillbaka och låsa in människor i Libyen, säger hon.

Enligt Läkare utan gränser stödjer EU libyska grupper som stoppar migrantbåtar ute på internationellt vatten och för de tillbaka till landet.

– Libyen är bara det senaste och allra mest extrema exemplet på europeisk migrationspolitik som i flera års tid haft som ett av sina främsta mål att hålla flyktingar och migranter utom synhåll. Människor ska inte hållas kvar i Libyen och de kan inte skickas tillbaka dit, säger Annmarie Lööf.

Mikael Färnbo