Go to main navigation
barn_Al-Zaatari_Camp.jpg

Syriska flyktingbarn fyller vattendunkar i lägret Al-Za'tari Jordanien.

Foto: Mustafa Bader, Wikimedia

NYHET

FN vädjar om 4,6 miljarder dollar till syriska flyktingar

Det kommer krävas ytterligare 4,6 miljarder dollar för att stabilisera den akuta flyktingkrisen i Syrien och dess grannländer. Det har deltagarna i den stora Helsingfors-konferensen kommit överens om.

FN och en rad samarbetsorganisationer har under en konferens i Helsingfors och tagit fram en samordnad plan för de miljoner syrier som befinner sig på flykt. Men för att sjösätta planen krävs ytterligare 4,6 miljarder dollar. I dag skickade FN ut en vädjan om pengarna till världens givarländer.

Resurserna ska gå till livsuppehållande hjälp till de 4,7 miljoner syrier som befinner sig på flykt i närområdet och till de lokalsamhällen som blivit hårt ansträngda under trycket av stort flyktingmottagande.

Majoriteten av de syriska flyktingarna lever under fattigdomsgränsen och har svårt att ha råd med mat, hälsovård eller tak över huvud. Sjuttio procent är kvinnor och barn. Hälften av barnen har inte möjlighet att gå i skola.

– Det internationella samfundet måste skicka ett tydligt meddelande att vi står vid flyktingarnas sida och bidrar med den nödvändiga hjälpåtgärder. Syriska flyktingar och deras lokalsamhällen behöver vår hjälp nu mer än någonsin, sa Filippo Grandi, flyktingkommissarie och chef för UNHCR.

Mikael Färnbo