Go to main navigation
Bangladesh. Rohingya refugees are transported by tractor.

Rohingya-flyktingar körs med traktor mellan två flyktingläger i Bangladesh.

Foto: UNHCR/Adam Dean

NYHET

FN varnar: ”Skolboksexempel på etnisk rensning i Burma”

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein beskriver attackerna mot den muslimska minoriteten rohingya för ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Situationen för den muslimska minoriteten royhingya i Burma diskuterades under måndagens sammanträde med FN:s människorättsråd, rapporterar AFP. FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein kritiserade regimens ”systematiska attacker” och liknade situationen vid ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Enligt FN har 294 000 svårt medtagna flyktingar sökt sig över gränsen till Bangladesh. Anledningen är den offensiv som regimen just nu genomför i Rakhinestaten i västra Burma som ett svar på attacker från militanta rohingyer den 25 augusti, som krävde 12 dödsoffer ur den burmesiska polisen.

Ytterligare tiotusentals människor uppges sedan flera veckor vara på flykt inne i Rakhine utan tillgång till mat, vatten eller tak över huvudet. World Food Programme har tvingats att upphöra med sin distribution av mat i området på grund av militärens operationer.

LÄS MER: ”FN stoppar all mathjälp till rohingyafolket”

Zeid Ra’ad Al Hussein kallade regimens offensiv för ”klart oproportionerlig” och ”utan hänsyn till internationell lag”.

– Vi har många rapporter och satellitbilder på säkerhetsstyrkor och lokala miliser som bränner rohingyabyar och utför utomrättsliga avrättningar, inklusive avrättningar av flyende civila, säger han.

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein.

Zeid Ra’ad Al Hussein berättade också om rapporter på att säkerhetsstyrkor börjat placera ut minor längs gränsen till Bangladesh för att förhindra flyktingar från att återvända. Han uppmanade den burmesiska regeringen att upphöra med den pågående ”grymma” operationen.

LÄS MER: ” Allt mer hotfullt mot hjälparbetare i Burma: "de går på knäna"

Han kritiserade också uttalanden från regeringshåll om att endast flyktingar som kan ”bevisa sin nationalitet” kommer tillåtas att återvända. Sedan 1962 har regimen i Burma systematiskt fråntagit Rohingyas en rad rättigheter, inklusive medborgaskap.

Även Bangladesh utrikesminister kallar attackerna mot rohingyafolket för ”etnisk rensing”.

Mikael Färnbo