Go to main navigation
liberia-portratt-davidisaksson.jpg

De senaste veckorna har det det varit valfeber i Liberia. Nu står det klart att det före detta fotbollsproffset George Weah vunnit den första valomgången.

Foto: David Isaksson

NYHET

Fotbollsspelare mot valseger i Liberia

Rösträkningen pågår för fullt i Liberias presidentval, men redan nu står det klart att den tidigare fotbollsspelaren George Weah vunnit den första valomgången. Frågan är om han kommer att få de dryga 50 procent som krävs för att vinna, eller om det blir en andra valomgång.

 

Den 10 oktober gick Liberia till presidentval, ett val som genomfördes under fredliga former och med mycket högt valdeltagande. Totalt ställde 28 kandidater upp i valet, men praktiken handlade det om två personer: Joseph Boakai, idag vicepresident (UP) och George Weah, före detta fotbollsspelare i den absoluta världseliten och kandidat för oppositionspartiet CDC.

George Weah när han spelade i Milan. 

Foto: Wikipedia

Enligt rösträkningen så här långt står George Weah mycket nära att nå precis över de 50 procent som krävs för att vinna redan i den första valomgången.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet har varit högt (upp mot 80 procent) och enligt de valobservatörer från bland annat EU och de västafrikanska ländernas samarbetsorganisation ECOWAS har processen i stort sett varit fredlig och fri från fusk.

 – Utifrån vad vi kan se för perioden före valet, själva valprocessen och rösträkningen så här långt så har Liberia genomfört ett trovärdigt val, konstaterade John Mahama, tidigare president i Ghana och ledare för de valövervakare som ECOWAS skickat. Han berömde vidare valkommissionen för ett professionellt arbete.

Ingrid Wetterqvist, Sveriges ambassadör i Liberia, delar hans bedömning:

– Valprocessen har varit fredlig, bristerna har främsta varit logistiska med långa köer och långsam handläggning. Även valkampanjen gick lugnt till, polisen talade om ca 300 incidenter, varav två var allvarliga. Polisen har fått mycket beröm för att ha förändrat sitt beteende jämfört med tidigare val. Där det har varit bråk har man snabbt gripit in, konstaterar hon.

Afrikas bästa fotbollsspelare

George Weah utmanade den nu avgående presidenten Ellen Johnson Sirleaf redan 2005. Han är Afrikas kanske mest framgångsrike fotbollsspelare någonsin. 1995 utsågs han till FIFA World Player of the year och samma år fick han det franska priset Ballon d’Or. George Weah har bland annat spelat för Milan och Chelsea och utsetts till Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna. Och nu ser han alltså ut att bli Liberias nästa president.

Efter första valomgången är det klart att George Weah fått flest röster. 

 – Det verkar ändå mest sannolikt att det blir en andra valomgång, mellan Weah och Boakai. Skulle Weah ligga mycket nära 50 procent i första valomgången, finns det risk för att hans supportrar går ut på gatorna och protesterar. Men protester kan också komma från de kandidater som kommit på tredje och fjärde plats, fortsätter Ingrid Wetterqvist.

Oavsett vem som slutligen vinner presidentvalet går Liberia in i en ny utvecklingsfas. Ellen Johnson Sirleaf var den president som tog över efter fredsavtalet och som kan sägas ha konsoliderat freden.

– Hon lyckades förhandla bort utlandsskulden och var på gång med en utvecklingsagenda när ebolan slog till 2014 och allt rasade samman. Nästa president måste bygga på hennes plattform – och få igång landets utveckling. Liberias medelålder är mycket låg, det finns massor med energi i den unga generationen – och de behöver framtidstro! menar Ingrid Wetterqvist som tror att risken för våld i samband med en andra valomgång trots allt är ganska liten:

– Mer våld är nog det sista liberianerna vill se. Men mycket beror förstås på vilka marginaler vi talar om, är det stora skillnader i utfall mellan kandidaterna ökar ju trovärdigheten för den som vunnit – och minskar risker för protester som utmynnar i våld. Men osvuret är bäst.

Inte heller tror hon att Sveriges relation med Liberia kommer att påverkas av valresultatet:

 – Jag har svårt att tro att det är valet av president som kommer att avgöra den svenska inställningen till biståndssamarbetet med Liberia. Landet är ett av världens tio fattigaste länder – det är ett starkt kriterium för vårt engagemang. Det finns bra folk i landet och i förvaltningen, vårt stöd ger dem ett större spelrum. Vi arbetar aktivt för att anpassa vårt arbetssätt för att försvåra för korruption.

"Vi är inte fiender"

En av dem som gett George Weah sitt stöd är den tidigare parlamentsledamoten Milton Gbazongar Finley, som under många år bott i Sverige. Jag möter honom i samband med en fotbollsmatch(!) som ingår i Weahs kampanj:

– Jag tycker att Liberia kommit en lång väg. Det finns saker som vi måste göra men mycket har hänt. Det är ett litet land och vi känner varandra. Vi är inte fiender, vi känner varandra och vi skrattar med varandra, för efter valet måste vi tillsammans bygga Liberia. Vi är goda vänner, säger Milton Gbazongar Finley och skrattar.

David Isaksson