Go to main navigation
Demonstration ung i sverige

Fatima Khawari, talesperson för Ung i Sverige, under demonstrationen.

Foto: Maria Lundin Osvalds

nyhet

Frågan om amnesti splittrar partierna

Kraven på amnesti för de afghanska flyktingarna växer, samtidigt som säkerhetsläget förvärrats i Afghanistan. Men frågan splittrar de svenska regeringspartierna.

Under sommaren har debatten kring de ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan ökat. Flera organisationer kämpar för att de ska få stanna och kräver amnesti. Demonstrationer har pågått runt om i Sverige sedan i våras. I debattens framkant står den nybildade organisationen Ung i Sverige som vill stoppa utvisningarna och tycker det är dags att politikerna beviljar amnesti.

Samtidigt har både Svenska Afghanistankommitten (SAK) och Migrationsverket rapporterat om ett allt svårare säkerhetsläge i Afghanistan.


Demonstration i Kungsträdgården Stockholm. Foto: Maria Lundin Osvalds.

På tisdagen den 12 september lämnade uppropet “Vi står inte ut” över en namninsamling med ungefär 60 000 namn till företrädare från olika politiska partier utanför riksdagen. De kräver också amnesti. Vänsterpartiet står bakom namninsamlingen och är initiativtagare till den debatt som hölls i riksdagen under onsdagsförmiddagen. I samband med riksdagens öppnande demonstrerade Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna.

– Vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan, vara Sveriges framtid och tillsammans bygga landet, sa Fatima Khawari, talesperson för Ung i Sverige, under demonstrationen.

Situationen i Afghanistan

I slutet av augusti kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande om säkerhetssituationen i Afghanistan. Läget bedöms vara fortsatt allvarligt men att det varierar inom landet.

– Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna i Sverige, sa Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Samtidigt avråder Utrikesdepartementet svenskar från resor till Afghanistan. Svenska Afghanistankommittén (SAK) berättar att situationen i Afghanistan är ohållbar; att konflikten mellan flera väpnade oppositionsgrupper och regimen har intensifierats. Under förra året rapporterades det om att antalet civila offer var större än på länge. SAK menar att det är orimligt att skicka tillbaka ensamkommande unga vuxna och barn till dagens Afghanistan. Även UNHCR har larmat om att våldet eskalerat. OmVärlden har tidigare skrivit om hur ett av tre barn har bevittnat mord.

Reza är en av de ensamkommande från Afghanistan som väntar på besked. Han deltog på Ung i Sveriges demonstration i Stockholm på tisdagen.

– Jag är här för att jag vill att Sverige ska stoppa utvisningarna till Afghanistan. De som bestämmer vet hur det ser ut i Afghanistan men de bryr sig inte.


Reza (t.v), Alireza och Moreteza är med i demonstrationen. De väntar alla tre på besked om uppehållstillstånd. Foto: Maria Lundin Osvalds.

De argument som förs fram för amnesti, att utvisningsbesluten ska hävas, handlar främst om den osäkra situationen i Afghanistan och om den långa handläggningstiden i asylärendena. Många barn och ungdomar har väntat flera år på besked och har börjat rota sig i det svenska samhället.

Den inrikespolitiska debatten

Under onsdagen debatterades frågan i riksdagen och regeringspartierna var splittrade. Miljöpartiet vill ändra lagstiftningen och låta fler stanna, men migrationsminister Helene Fritzon (S) sa nej.

Bakom kravet om amnesti står Vänsterpartiet tillsammans med enskilda miljöpartister, centerpartister, socialdemokrater och liberaler. Moderaterna och Socialdemokraterna står dock fast vid den linje som de haft under en längre period: att invandringen ska vara reglerad. Det är Migrationsverket som gör bedömningar i asylärenden, inte politiker. Under onsdagens debatt i riksdagen framhäver majoriteten av partierna att Sverige idag har en rättssäker asylprocess. Samtidigt välkomnade många initiativet till debatten.

– Migrationsdebatten idag präglas ganska mycket av ytterkanterna som för debatten framåt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Riksdagsledamot Christina Höj Larsen (V) tog emot namninsamlingen från “Vi står inte ut” på tisdagen.

–Jag hoppas att vi idag ska ta de första stegen mot att låta de unga stanna, sa hon under riksdagsdebatten.

Socialdemokraterna är emot att ge amnesti till ensamkommande flyktingbarn och menar att varje fall bedöms individuellt och det är viktigt att det sker rättssäkert.

– Huruvida en person får uppehållstillstånd ska styras av rättsväsendet och inte ligga i händerna på olika politiker. Varje individuell persons skyddsbehov ska bedömas – inte hela grupper, säger socialdemokraten Olle Thorell, tjänstgörande riksdagsledamot i utrikesutskottet, till OmVärlden.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm sa under riksdagsdebatten att de ensamkommande som kom under 2015 måste få stanna och att det därför kan komma att krävas en lagändring.

Men Jonas Hinnfors tror inte att debatten om de ensamkommande kommer att bli en stor valfråga.

Amnesti har tidigare getts i Sverige vid tre tillfällen:

  • 1989: de som sökt asyl före 1 januari 1988 och som ännu inte fått slutgiltigt beslut före nyår 1989 skulle beviljas uppehållstillstånd, infriades till slut inte fullt ut

  • 1993: 40 000 bosniska flyktingar beviljas amnesti

  • 1994: asylsökande barnfamiljer som vistats minst ett år i Sverige beviljas amnesti

Därutöver har olika partier vid olika tidpunkter motionerat för amnesti, men motionerna har sedan avvisats.

Louise Gårdemyr
Maria Lundin Osvalds