Go to main navigation
Yahya Jammeh i FN:s generalförsamling år 2009.

Foto: UN Photo/Erin Siegal

NYHET

Gambias ex-president stack med lyxbilar och hundra miljoner

Under sina sista veckor vid makten ska Gambias tidigare president Yahya Jammeh ha plundrat statskassan. När han lämnade landet i lördags uppges han även ha tagit med sig ett par Rolls-Royce. Några biståndsmedel verkar han dock inte ha lyckats sno med sig.

Hans fulla titel fanns inbroderad på nackstöden i bilen: “His Excellency Sheikh Professor Alhaji Dr. Yahya A. J. J. Jammeh”. När Gambias förre president lämnade landet på lördagskvällen ska, enligt källor till New York Times, ett fraktplan ha följt efter, lastat med Jammehs egen Rolls-Royce samt ytterligare en bil av det engelska lyxmärket och en Mercedes-Benz.

Rådgivare till den nye presidenten Adama Barrow har också uppgett att Jammeh tillbringade sina sista veckor vid makten med att plundra statskassan. Totalt ska uppemot 11 miljoner dollar, eller knappt 100 miljoner svenska kronor, ha stulits från staten.

– Vi tar nu över en regering i finansiell knipa, sa Barrows rådgivare Mai Fatty till Al Jazeera.

Inget bistånd stulet

Utifrån vad OmVärlden kunnat ta reda på verkar det dock som att det troligtvis inte fanns några biståndspengar bland Jammehs stöldgods. Sverige har inget direkt utvecklingssamarbete med Gambia men bidrar genom sitt regionala utvecklingsstöd till projekt i landet genom bland annat WHO och FN:s utvecklingsorgan UNDP.

UNDP:s representant för Gambia säger dock till OmVärlden att pengarna är säkra.

– Det finns ingen möjlighet för Jammeh att stjäla UNDP:s pengar, eftersom vi framför allt jobbar med direkta utbetalningar. Anklagelsen mot honom gäller att han ska ha stulit pengar från statskassan, men inga av våra medel förvaras där, säger Ade Mamonyane Lekoetje.

Svenskt engagemang

Långt innan Yahya Jammeh tog makten i en kupp 1994 hade svenskar börjat intressera sig för landet. Annandag jul 1968 gick det första charterflyget från Sverige till Gambia. Med vackert väder och ingen risk för jetlag blev Gambia snabbt ett populärt semestermål för svenska familjer.

Kristina Lundahl , ordförande för Gambiagrupperna, kom dit 1971 som turist och fick då upp ögonen för en verklighet bortom turisthotellen och stränderna.

– Det fanns nästan inga skolor för barnen att gå i. I dåvarande Georgetown [i dag Janjanbureh] låg en internatskola och i Banjul fanns ett fåtal skolor, men där gick barnen till engelsmännen som koloniserat Gambia, plus ett litet antal barn från byahövdingar eller andra högt uppsatta familjer. Men vanliga barn gick inte i skolan, säger hon.

Hos Lundahl och andra svenska resenärer väcktes här ett engagemang för det lilla västafrikanska landet, och snabbt började det dyka upp lokalgrupper runtom i Sverige som samlade in pengar för att hjälpa till. År 1978 bildades så ”Framtiden i våra händer”, senare ”Gambiagrupperna”, som började med att bygga skolor i Gambia.

– Hittills har vi byggt över 300 skolor, och utöver det toaletter, skolkök och lärarbostäder, säger Kristina Lundahl.

Minskade medel

Under 2015 samlade Gambiagruppernas lokala avdelningar in 420 000 svenska kronor. De pengarna utgör organisationens egeninsats på 10 procent och resten av medlen fås från Sida via Forum Syd.

Som störst var Gambiagrupperna på mitten av 90-talet med upp till 30 lokalgrupper runtom i Sverige. I dag kvarstår 16 grupper som inte sällan samarbetar med svenska skolor där elever och föräldrar ordnar loppmarknader och andra insamlingsevenemang.

– Jämfört med bidragen vi hade på 90-talet så har biståndet till Gambia dragits ner rejält. Delvis beror det på att flera av eldsjälarna som höll i insamlingsarbetet ute i landet på skolor och andra ställen inte längre jobbar kvar. Till viss del beror det nog också på att andra länder och områden har blivit mer trendiga att arbeta med inom biståndet, säger Kristina Lundahl.

Axel Kronholm