Go to main navigation
pexels-photo-2677146.jpeg

Syrien är i ruiner och de senaste gasattackerna chockar världen.

Foto: Anas Aldyab/Pexels

NYHET

Gasattack chockar – hur ska världen stötta Syrien?

En ny gasattack har drabbat Syrien och världens ledare fördömer dådet. Minst 58 människor har avlidit och många barn har drabbats. Under onsdagen ska FN:s säkerhetsråd diskutera dådet och samtidigt äger en stor konferens rum med givare för att få in mer pengar till nödställda. 

Fasansfulla bilder av döende barn och förtvivlade människor kablades under tisdagen ut över världen. Attacken mot den nordvästra provinsen Idlib, som kontrolleras av rebellgrupper, är en av de dödligaste sedan den syriska regimen attackerade Ghouta, utanför Damaskus, med giftgasen sarin den 21 augusti 2013.

Då kvävdes över tusen människor ihjäl, många av dem kvinnor och barn. Under tisdagens attack kan upp mot 300 människor skadats och över 50 dött, enligt Reuters. Offer för attacken har drabbats av kräkningar, yrsel och fradga. På bilder ses livlösa barn bäras iväg och skakande kroppar sprutas med kallt vatten.

– Det är förfärliga uppgifter om ännu en kemvapenattack i Syrien. Vi har markerat mycket tydligt i säkerhetsrådet att ansvar måste utkrävas av de som ligger bakom den här typen av förfärliga attacker, säger utrikesminister Margot Wallström till Sveriges Radio. 

EU:s utrikeschef Federica Mogherini anklagar Assadregimen.

FN:s säkerhestråd kommer att ta upp gasattackerna under onsdagen och utreda möjligt krigsbrott.

Ögonvittnen säger att de såg stridsplan, antigen ryska eller syriska, flyga över staden tidigt på tisdagsmorgonen. Men både den ryska och den syriska regimen förnekar inblandning.

Frankrikes president Francois Hollande anklagade igår Syrien för att vara direkt inblandad, och att Bashar al-Assads allierade bidrar till att hans handlingar förblir ostraffade. USA:s utrikesminister Rex Tillerson la också skulden på Bashar al-Assad och Syriens allierade.

Men Sean Spicer, Trumps pressekreterare, sa till New York Times att attacken troligen inte kommer att ändra USA:s hållning i Syrienfrågan, och menade att attackerna var en effekt av den tidigare Obamaregeringens oförmåga att agera.

Hälften av alla är på flykt

Sedan mars 2011 har Syrien varit i centrum för en konflikt som har fått hälften av alla syrier att fly sina hem. 4,9 miljoner människor har flytt landet och 6 miljoner människor är interna flyktingar. Krisen beskrivs som den värsta humanitära katastrofen i vår tid och har lett till obeskrivligt lidande för syriska män, kvinnor och barn.

FN:s särskilda sändebud – den svensk-italienska diplomaten Staffan de Mistura – driver fredsförhandlingarna. Förra året träffades de stridande parterna i Ankara och enades om ett vapenstillestånd som gick i kraft den 30 december, men som har brutits flera gånger. Den evige optimisten de Mistura försöker hålla modet uppe.

– Sanningen är att både regeringen och oppositionen har visat en ny form av mognad och tillgivenhet mot fredsprocessen trots att båda sidor anklagar varandra och de illavarslande upprustningar som pågår i landet, sade de Mistura i samband med nya fredsförhandlingar under förra veckan.

Tisdagens gasattack kan dock förvärra läget ytterligare.

Stor givarkonferens

Denna vecka inleds en givarkonferens i Bryssel för Syriens och dess grannländers framtid. EU, Tyskland, Kuwait, Norge, Qatar, Storbritannien och FN delar på ordförandeskapet, och FN:s nye generalsekreterare Antonio Guterres är på plats. Under konferensen ska deltagarna försöka enas om de insatser som krävs för att hjälpa dem som påverkas av krisen. Representanter från 70 delegationer deltar och resultatet väntas bli avgörande för hur Syriens framtid kommer se ut.

Under konferensen kommer man även prata om hur man ska stödja en hållbar politisk lösning som ska vara inkluderande och ledas av syrierna själva. Delegaterna ska också ta fram förslag på hur bilateralt bistånd ska användas så snart freden är inom räckhåll. Men enligt de Mistura är det fortfarande en lång väg kvar, och varken USA eller Ryssland är på plats.

– Det finns två begrepp som vi måste beakta. Ett är strategiskt tålamod och det andra är målmedvetenhet. Vi måste använda båda i den här kontexten. Kom ihåg att alla fredsförhandlingar kräver mycket av bägge två, och särskilt i en konflikt som har pågått i sex år, sade Staffan de Mistura.

Ryktespridning en del av spelet

Nyhetsbyrån Reuter skriver att ryska Putin-vänliga medier dragit igång rykten för att stoppa möjliga framgångar i fredsprocessen. De ryska medierna har citerat anonyma källor som säger att de Misturas mandat gick ut förra veckan och att han formellt kommer stiga ner från uppdraget i april. Ryssland är allierade med Syriens president Bashar al-Assad, och ses som en nyckelspelare i förhandlingarna. Men de västliga diplomaterna vill att de Mistura stannar kvar. 

Basma Kodmani, som förhandlar för oppositionen, säger till Reuters att det är viktigt att den som förhandlar har en djup kunskap om konfliken och vill att Ryssland sätter press på Bashar al-Assad.

De Mistura vill inte bekräfta avgångsryktena, eftersom det skulle underminera hans mandat som medlare. Enligt honom själv är det praxis att särskilda sändebud ersätts tre månader efter att det tillsatts en ny generalsekreterare för FN. Antonio Gueterres tog över efter Ban Ki-Moon från den förste januari 2017. 

Björn Widmark/Ylva Bergman

Texten har uppdateras om gasattacken.