Go to main navigation
50_yahya_sinwar_bildkredd_mohammedsaber (kopia).jpg

Yahya Sinwar är Hamas nya ledare. Hamas säger de är beredda acceptera en palestinsk stat inom -67 års gränser, men valet av ledare ger dubbla signaler.

Foto: Mohammed Saber/TT

NYHET

Gaza: Terrorstämplad ny ledare ska förbättra Hamas image

Efter tio år av gränsblockad och islamiststyre är Gaza en miserabel plats, med rekordhög arbetslöshet, djup fattigdom och brist på el, vatten och framtidshopp. Hamas har nu antagit ett nytt policydokument i hopp om bättre relationer till omvärlden, men frågan är om det kan leda till någon förändring.

Längst upp i ett höghus i Gaza City ligger House of Wisdom, en tankesmedja för konfliktlösning som leds av Dr Ahmed Youssef. Jag har avtalat ett möte med honom klockan tretton, kommer dit några minuter innan och får beskedet att jag måste vänta en kvart i entréhallen. Det är strömavbrott, generatorn måste startas för att hissen ska fungera. Jag är tacksam för detta, eftersom kontoret ligger tretton trappor upp.

Under väntetiden samlas flera andra besökare i entréhallen för att ta chansen att åka med i hissen. Annars är trapporna det enda alternativet, strömavbrott har länge varit det normala här, minst arton timmar per dygn. I slutet av april beslöt Fatahregeringen i Ramallah att sluta betala för den elektricitet som Gaza importerar från Israel, så nu finns det bara ström tre eller fyra av dygnets timmar.

Väl uppe tas jag emot av Ahmed Youssef och placeras i en pösig fåtölj i hans kontor med utsikt över havet. Han är en lättsam och vältalig person, pratar utmärkt engelska efter studieåren i USA – han är Hamas främsta språkrör gentemot Västvärlden. Fram till sin pensionering för sex år sedan var han politisk rådgivare åt premiärminister Ismail Haniyeh, som nu utsetts till Hamasrörelsens internationelle ledare efter Khaled Meshaal.

Som pensionär fortsätter han att skriva böcker – han har fem stycken på gång nu – och ta emot utländska besökare, politiker, journalister och diplomater i sitt House of Wisdom. Även de som inte kan ha direkta kontakter med den terroriststämplade Hamasregeringen kan komma hit, eftersom House of Wisdom formellt är en fristående NGO.

Jag har två saker som jag vill prata med Ahmed Youssef om: Hamas nya politiska dokument, som ännu inte är presenterat när vi träffas, och Hamas nye ledare i Gaza, Yahya Sinwar. Var står Hamas i dag, efter tio år som de factoregering i Gaza?

– Hamas har utvecklats mot större öppenhet och vill försöka förbättra relationerna till omvärlden. Efter fyra år av omfattande diskussioner har de kommit fram till att det gamla grunddokumentet från 1988 måste förändras. Det nya dokumentet slår fast att det är den sionistiska ockupationen, inte judarna, som är fienden. Den väpnade kampen mot ockupationen kommer att fortsätta, men även fredliga motståndsmetoder ska användas – exempelvis demonstrationer, bojkottaktioner och rättsprocesser mot Israels krigsbrott, säger Ahmed Youssef.

Hamas vill få bättre relationer med Egypten

Hamas definierar sig i det nya dokumentet som en palestinsk nationell islamistisk rörelse, inte som en del av det muslimska brödraskapet. Syftet är att förbättra relationen med Egypten, vars president Abd al-Fattah al-Sisi ser brödraskapet som en fiende.

En annan viktig punkt i dokumentet är att Hamas förklarar sig berett att acceptera en palestinsk stat inom -67 års gränser, alltså Västbanken och Gaza, med Jerusalem som huvudstad. Det innebär inte att Hamas erkänner staten Israel, utan är tänkt som en övergångslösning, under kanske 20 eller 30 år. Vad som ska hända därefter är oklart – Hamas står fortfarande fast vid grunddokumentets anspråk på hela det gamla Palestina som slutmål.

Men den tänkta övergångslösningen är bara möjlig att nå om den interna splittringen mellan Fatah och Hamas kan överbryggas.

– Det har varit en lång rad av försoningsförsök, med möten i snart sagt varenda arabisk huvudstad – men hittills utan resultat. Abu Mazen (president Mahmoud Abbas) vågar inte ta några avgörande steg, han är kanske rädd att förlora stödet från USA och Israel.

Så vi kommer ingenstans i den frågan, trots att vi har prövat med alla möjliga kompromisser. Folket har helt tappat tron på honom. Och så länge vi inte kan enas kan Israel utnyttja sin möjlighet att söndra och härska, säger Ahmed Yousef uppgivet.

Motsägelsefullt val

Om Hamas tanke med det nya dokumentet är att förbättra sin image i omvärldens ögon så ter det sig motsägelsefullt att man samtidigt utser en militant och terroriststämplad man till rörelsens nye ledare i Gaza. Yahya Sinwar, som är en av ledarna för Hamas militära gren Al-Qassambrigaderna, har suttit mer än tjugo år i israeliskt fängelse, dömd för terrorbrott. Han var en de av över tusen palestinska fångar som frigavs 2011 i utbyte mot den israeliske soldaten Gilad Shalit.

I Israel väcker valet av Sinwar oro:

– Han kommer att göra allt han kan för att fortsätta med terrorattacker mot Israel, har Yaron Blum, en av säkerhetstjänsten Shin Bets tidigare chefer, förklarat vid ett möte med israelisk press.

Men Ahmed Youssef delar inte den uppfattningen:

– Sinwar är en bra person, helt okorrumperad. Än så länge vet vi inte mycket mer om hans planer än att han tänker förstärka det militära motståndet och skapa en armé som kan utmana israelerna. Men man vet inte vad som kan hända när han byter från en militär till en politisk ledarroll. Titta bara på Michael Collins när han gick från IRA till politiken – han blev en stark ledare som klarade att trotsa sina egna anhängare för att vinna fred.

Det låter som en blåögt from förhoppning, tänker jag. Men jag hinner inte fortsätta diskutera detta för plötsligt kommer en man in och säger att nu är hissen på väg upp för att hämta mig. Jag åker ner, och först i taxin på väg därifrån slår det mig att jag glömde ta en bild av Ahmed Youssef. Men jag har inte mage att åka tillbaka och be dem starta generatorn en gång till.

Lotta Schüllerqvist

Fotnot: I juni 2017 är det 50 år sedan Israel ockuperade Palestina. I en serie artiklar tittar Omvärlden närmare på läget i de ockuperade områdena. Läs alla artiklar här.