Go to main navigation
Gunilla Carlsson, Lise Bergh och Hans Linde diskuterar konsekvenserna av det villkorade amerikanska biståndet. Inga organisationer som tar emot amerikanskt bistånd får informera abort om eller arbeta för att ändra strikta abortlagar, som leder till att kvinnor dör i osäkra aborter. Save the Children International har valt att skriva på beslutet.

"Rädda Barnen borde valt barns rättigheter framför att värna verksamhet för malaria och vaccin", menar Gunilla Carlsson, vice ordförande för GAVI. Lise Bergh, Rädda Barnen Sverige och Hans Linde, samtalar om beslutet. Foto: Ylva J Bergman

Foto: Ylva J Bergman

NYHET

Gunilla Carlsson:”Rädda Barnen lämnar walkover i barnrättsfråga”

Att Rädda Barnen skrev under Trumps villkorade bistånd mot abortfrågan kritiseras hårt av Gunilla Carlsson (M), före detta biståndsminister, i OmVärldens podd från Almedalen.
– Jag förstår inte den bild du ger, vi kommer fortsätta med de här frågorna, säger Lise Bergh, ordförande för Rädda Barnen Sverige.

Uppmärksamheten var enorm när Donald Trump återinförde The Mexico City Policy, allmänt kallad ”Global gag-rule” (munkavleregel) som något av sina första beslut. Det är ett förbud för alla internationella organisationer som får amerikanska biståndspengar att informera om abort, eller arbeta med politisk påverkan kring abort. Trots att osäkra aborter leder till att flickor och kvinnor dör. Förbudet sätter munkavel på organisationer, något som inte skulle kunna ske i USA där yttrandefriheten är skyddad i konstitutionen.

Men vad som inte uppmärksammats lika mycket är att två månader efter att regeln återinfördes beslutade Internationella Rädda Barnen att böja sig för Trumps krav och skriva på Mexico City Policy. Inte heller att policyn nu också innefattar hela hälsobiståndet för global hälsa – ett stöd på cirka 9 miljarder dollar.

I OmVärlden Podd ”Munkavlar och maktlöshet” diskuteras beslutet.

Gunilla Carlsson, som nu är vice ordförande för GAVI, the Vaccine Alliance, köper inte Rädda Barnen Sveriges förklaring att beslutet gjordes för att säkra verksamhet i 40 länder som riktar sig mot 14 miljoner barn och som handlar om att bekämpa malaria, hiv och aids –­ och vaccinationer.

– Beslutet gör mig förfärad, och ledsen för att de nordiska länderna inte haft större inflytande eller orkat vänta ut Trump.

Rädda Barnens internationella organisation leds idag av den förre danska statsministern Helle Thorning-Schmidt (s).

"Vaccin hade vi fått ut ändå"

Gunilla Carlsson menar att International Save the Children borde stått upp för barnrättsperspektivet framför att säkra finansiering till vacciner.

– Ni vill värna malaria och barnvaccin, det kan vi lyckas få ut ändå. Men att ta vara på barns rättigheter det kan bara ni göra, och det har ni abdikerat ifrån, säger Gunilla Carlsson.

– Ni lämnar walkover i en barnrättsfråga som gör att ni tappar trovärdighet, det blir en fragmentisering, och nu kommer inte de stora aktörerna kunna ha en helhetsbild av vad som skapar utveckling, säger hon och är kritiskt till att Rädda Barnen Sverige inte kommunicerat beslutet mer.

– Det är fel att säga vi abdikerat. Vi är många medlemsorganisationer som får pengar från andra givare, och vi kommer att fortsätta tala för sexuella och reproduktiva rättigheter och samarbeta med andra kring detta, svarar Lise Bergh.

Men exakt hur detta ska gå till är oklart.

Svenska Rädda Barnen har inte certifierat sig för Trumps villkorade bistånd, förklarar Lise Bergh, och organisationen för dialog med Sida om hur den svenska verksamheten ska säkras. Idag får Rädda Barnen Sverige 45 miljoner av Sida för sitt arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för barn och unga i åtta länder söder om Sahara. 

Svenska projekt ska fortsätta

Lise Bergh säger att om projekten handlar om SRHR kommer de att drivas vidare på annat vis, troligen med lokala partners.

– Men varför ska ni få pengar? Ni har ju abdikerat och låtit andra ta matchen. Ni säger att ni kommer fixa det ändå, min erfarenhet är nej. Det kommer att bli svårt, säger Gunilla Carlsson.

Att en av världens viktigaste barnrättsorganisationer nu tappar sin internationella röst att påverka i en av biståndets svåraste frågor kan få allvarliga konsekvenser.

RFSU ingår i paraplyorganisationen IPPF som valde att inte skriva på Mexico City Policy.

– Vi kommer förlora drygt 100 miljoner dollar på detta beslut, men vi såg det som en självklarhet för att fortsätta. Vi är i ett läge när både resurser och vårt arbete är under attack, och vi skulle egentligen behöva utöka satsningarna. Värden nådde inte milleniemålet när det gäller mödradödligheten och vi kan konstatera att var elfte minut så dör en flicka eller kvinna i samband med en osäker abort, säger Hans Linde, ordförande RFSU.

– Jag blev väldigt bekymrade över att Rädda Barnen fattat detta beslut. I det här läget hade vi behövt mobilisera för ökat stöd. Det handlar inte bara om pengar, säger han.

Ylva Bergman

 

Här kan du lyssna på hela podden.