Go to main navigation
Edmund Yakani

Edmund Yakani är årets människorättsförsvarare.

Foto: Tamazuj Video / YouTube

Nyhet

Han är årets människorättsförsvarare

Edmund Yakani från Sydsudan har utsetts till årets människorättsförsvarare av Civil Rights Defenders. ”Med stor risk för sin egen säkerhet fortsätter han att kämpa för att rättvisa, fred och mänskliga rättigheter”, skriver organisationen.

– Edmund Yakani arbetar i en svår kontext där hans egen säkerhet dagligen utmanas. Trots detta har han genom sin outtröttliga kamp för rättvisa och ansvarsutkrävande blivit en central aktör när det kommer till att skydda journalister, människorättsförsvarare, civilsamhället och mänskliga rättigheter i stort i Sydsudan, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering av Edmund Yakani som pristagare.

Edmund Yakani är chef för Community Empowerment for Progress Organisation (CEPO) vars huvudkontor ligger i Sydsudans huvudstad Juba. Sedan de våldsamma stridigheterna trappades upp 2013 har människorättsförsvarare och oppositionella blivit utsatta för ökade hot och påtryckningar av regeringen, säkerhetsstyrkor och andra beväpnade grupper.

– Statliga myndigheter ser människorättsarbete som en del av en politiskt motiverad agenda mot dem och människorättsförsvarare anses därför som statens fiender, säger Edmund Yakani till Civil Rights Defenders.

Den 4 april kommer Edmund Yakani till Stockholm för att ta emot priset.

– Edmund Yakani har vid otaliga tillfällen arbetat för att skapa dialog och engagemang mellan sociala och politiska aktörer i landet. Han arbetar aktivt med att öka civilsamhällets inflytande i fredssamtalen. Hans bidrag till skyddet för de mänskliga rättigheterna är av enorm vikt, inte minst i ett land med pågående konflikt och svaga institutioner, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Mikael Färnbo