Go to main navigation
azerbajdzjan lgbt hbt

Den azerbajdzjanska flaggan under en Pride-parad i Köln 2015. 

Foto: Wikimedia Commons/Ghvinotsdaati

NYHET

Hbtq-personer i Azerbajdzjan massarresteras

Polisen i Azerbajdzjan har den senaste veckan massarresterat ett stort antal hbtq-personer enligt rapporter från flera olika källor. De lokala myndigheterna beskriver det som ett ”helhetsgrepp mot prostitution”.

– Det har förekommit liknande nedslag tidigare men det här är mycket större, mer systematiskt och har ett större genomslag, säger advokaten Samed Rahimli till The Guardian.

Samed Rahimli har sin bas i Baku och hjälper till med att koordinera juridisk hjälp till de som arresterats. Det rör sig enligt honom om ett 60-tal personer som antingen fått fängelsestraff eller fått betala böter. The Guardian har även fått rapporter från lokala aktivister som drabbats av massarresteringarna och som nu lever gömda i Azerbajdzjan.

Även människorättsorganisationen Civil Right Defenders har fått information från lokala aktivister och jurister. De vittnar bland annat om både fysiskt och psykiskt våld i samband med arresteringarna och om att tvingas uppge andra HBTQ-personers namn för att själv kunna gå fri.

Lokala myndigheter förnekar att polisen vänder sig särskilt mot hbtq-personer. Eskhan Zakhidov, talesperson för inrikesdepartementet i Azerbajdzjan, säger till den lokala nyhetsbyrån APA, enligt rapport från The Guardian, att ”nedslagen är inte riktade mot sexuella minoriteter. De som arresteras har varit respektlösa mot personer runt omkring dem, irriterat andra invånare med deras beteende eller enligt polisens uppfattning burit på någon smittsam sjukdom”.

Homosexualitet är lagligt i Azerbajdzjan, men enligt en undersökning från Rainbow Europe är landet det värsta i Europa att leva i för någon som är homosexuell.

 

Louise Gårdemyr